Χημεία και Τεχνολογία του Χρώματος Σύνθεση Ιδιότητες Εφαρμογή - Ελευθεριάδης, Ιωάννης; Τσατσαρώνη, Ευφορία; Νικολαΐδης, Νικόλαος; Πολίτης, Αναστάσιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μια εισαγωγή στο γνωστικό αντικείμενο παρουσιάζοντας βασικές έννοιες και γνώσεις.Ακολουθεί η ταξινόμηση των χρωστικών, φυσικών και συνθετικών με βάση τη χημική δομή τους.Τα κεφάλαια 2 - 7 πραγματεύονται τις κατηγορίες αυτές των χρωστικών με έμφαση στη σύνθεση και στην επιστημονική τεκμηρίωση των παραδοσιακών τρόπων βαφής.Στο κεφάλαιο 8 περιλαμβάνονται οι φυσικές χρωστικές ανάλογα με τη δομή τους, τη βαφική τους ικανότητα και τη μεγάλη σημασία τους από πλευράς περιβάλλοντοςΤο κεφάλαιο 9 περιλαμβάνει τα φθορίζοντα λαμπρυντικά.Στο κεφάλαιο 10 περιλαμβάνονται άλλες χρήσεις εκτός της βαφής.Στο κεφάλαιο 11 εξετάζονται τα οικολογικά προβλήματα από τη χρήση των χρωμάτων και η τοξικότητά τους.Το κεφάλαιο 12 περιλαμβάνει τα βοηθητικά της βαφής.Στο κεφάλαιο 13 παρουσιάζονται η θεωρία της βαφής ως φυσικοχημική διεργασία.Στο κεφάλαιο 14 γίνεται η ανάλυση του χρώματος ως φυσικό μέγεθος και η μέτρησή του.Στο κεφάλαιο 15 περιγράφονται οι βιομηχανικές συσκευές - μηχανές βαφής.Το κεφάλαιο 16 ασχολείται με την τυποβαφή και εκτύπωση επιφανειών, όπως ύφασμα, χαρτί με έμφαση και στις σύγχρονες τεχνολογίες τη ψηφιακής εκτύπωσης.Τέλος στο κεφάλαιο 17 δίνονται στοιχεία για τη δομή των σημαντικότερων υφάνσιμων ινών, φυσικών και συνθετικών, καθώς και οι κύριότερες επεξεργασίες των κλωστοϋφαντουργικών υλικών στις διάφορες μορφές τους.
Keywords: Dyes and dyeing -- Chemistry; Chemical engineering; Υφάνσιμες ίνες - επεξεργασίες; Τυποβαφή; Μηχανές Βαφής; Βαφή; Χρωματομετρία - Μέτρηση χρώματος; Κατηγοροιοποίηση; Δομή; Χρώμα; Χημεία/Γενική χημεία -- Χημεία μακρομορίων -- Συνθετικές ίνες; Χημεία/Γενική χημεία -- Χημεία μακρομορίων -- Φυσικές ίνες; Χημεία/Γενική χημεία -- Χημεία μακρομορίων -- Κυτταρίνη; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία -- Χημεία βαφών