Αριστοτέλης,περί φύσεως Το δεύτερο βιβλίο των φυσικών - Κάλφας, Βασίλειος; Μπάλλα, Χλόη (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο είναι έκδοση, μετάφραση και αναλυτικός σχολιασμός ενός από τα πιο σημαντικά κείμενα του Αριστοτέλη. Στο 2ο βιβλίο των "Φυσικών" ο Αριστοτέλης εκθέτει τη θεωρία της αιτιότητας που υιοθετεί για τη μελέτη των φαινομένων της φύσης (τα γνωστά 4 αριστοτελικά αίτια), αντιτίθεται στη μηχανιστική αιτιοκρατία των Ατομικών φιλοσόφων και προτείνει τη δική του τελεολογική οπτική. Θίγει επίσης το ζήτημα του κατά πόσον υπάρχει έννοια τύχης στη φύση.Οποιαδήποτε έκθεση της φυσικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη εκκινεί από την ανάλυση αυτού του κειμένου, ενώ αποτελεί σημείο τομής για τη μεταγενέστερη φυσική φιλοσοφία (μέχρι την ανάδυση της σύγχρονης φυσικής κατά τον 17ο αιώνα).Το βιβλίο θα είναι διαρθρωμένο:1. Σε μια εκτενή εισαγωγή, όπου τοποθετείται η προσέγγιση του Αριστοτέλη σε σχέση με τον διανοητικό περίγυρο του 40υ π.Χ. αιώνα2. Στο αρχαίο κείμενο του Αριστοτέλη με τη νεοελληνική του μετάφραση, συνοδευμένη από έναν περιορισμένο αριθμό ερμηνευτικών σημειώσεων.3. Αναλυτική ερμηνεία του κειμένου του Αριστοτέλη διαρθρωμένη σύμφωνα με τα υποκεφάλαια του αρχαίου κειμένου4. Βιβλιογραφία, γλωσσάρι, πίνακες και ευρετήρια.
Keywords: Aristotle -- Physics. Book 2; Αρχαίο κείμενο - μετάφραση; Φυσική φιλοσοφία; Αριστοτέλης; Φιλοσοφία -- Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας -- Αρχαία ελληνική φιλοσοφία -- Κλασική ελληνική φιλοσοφία; Φιλοσοφία -- Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας; Φιλοσοφία -- Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας -- Αρχαία ελληνική φιλοσοφία; Κλασική ελληνική φιλοσοφία; Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας; Αρχαία ελληνική φιλοσοφία