Συντήρηση και διατήρηση χαρτιού, βιβλίων και αρχειακού υλικού - Ζερβός, Σπυρίδων; Δελέγκου, Αικατερίνη (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο παρουσιάζει τη Συντήρηση και τη Διατήρηση Χαρτιού, Βιβλίων και Αρχειακού Υλικού με τρόπο κατανοητό σε ένα κοινό που πιθανόν δεν έχει τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις χημείας, φυσικής και τεχνολογίας υλικών, τους φοιτητές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας. Ταυτόχρονα, όπου χρειάζεται εμβαθύνει σε τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ένα επιστημονικό και τεχνικό εγχειρίδιο συντήρησης από ένα Συντηρητή Χαρτιού, Βιβλίων και Αρχειακού Υλικού ή ένα Χημικό Μηχανικό.Το Βιβλίο δομείται σε 4 μέρη:Α: Τα Αντικείμενα και τα Υλικά. Παρουσιάζονται η ιστορία, η κατασκευή, η δομή, και οι ιδιότητες των κύριων υλικών (χαρτί, δέρμα, περγαμηνή, μελάνια, συνθετικά πολυμερή) και των αντικειμένων (έγγραφο σε χαρτί, βιβλίο, αρχειακός φάκελος, φωτογραφία, κινηματογραφικό φιλμ, δίσκος, μαγνητική ταινία, ψηφιακά αντικείμενα) που φυλάγονται σε αρχεία και βιβλιοθήκες.Β: Γήρανση και φθορά βιβλίων και αρχειακού υλικού. Παρουσιάζονται τα αίτια και οι μηχανισμοί φθοράς των βιβλίων και του αρχειακού υλικού. Εξετάζεται η φθορά των υλικών και των αντικειμένων που συζητήθηκαν στο 1ο κεφάλαιο. Γ: Μέθοδοι συντήρησης βιβλίων και αρχειακού υλικού. Παρουσιάζονται οι μέθοδοι συντήρησης των υλικών και των αντικειμένων που συζητήθηκαν στο 1ο κεφάλαιο. Δ. Διατήρηση σε βιβλιοθήκες και αρχεία. Παρουσιάζονται οι ενέργειες και οι κατάλληλες συνθήκες φύλαξης των υλικών και των αντικειμένων που συζητήθηκαν στο 1ο κεφάλαιο.
Keywords: Library materials -- Conservation and restoration; Books -- Conservation and restoration; Κυταρρίνη; Βιβλίο; Συμπλήρωση; Στερέωση; Αποξίνιση; Φθορά; Γήρανση; Χαρτί; Αρχειακό υλικό; Διατήρηση; Συντήρηση; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Αρχιτεκτονική -- Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική υλικών -- Διαγνωστικές μέθοδοι μελέτης υλικών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική υλικών -- Φασματοσκοπικές μέθοδοι; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική υλικών -- Δομή και ιδιότητες υλικών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική υλικών -- Έλεγχος υλικών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική υλικών -- Ιδιότητες υλικών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Χημική τεχνολογία και μηχανική -- Τεχνολογία διάβρωσης και προστασίας; Ανθρωπολογία (μη φυσική) -- Κοινωνική και πολιτισμική ανθρωπολογία -- Πολιτισμός και τρόπος ζωής -- Πολιτιστική διατήρηση -- Συντήρηση έργων τέχνης