Φεμινισμός και Δίκαιο - Ρεθυμνιωτάκη, Ελένη; Μαροπούλου, Μαρίνα; Τσακιστράκη, Χριστίνα; Αθανασίου, Αθηνά (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο πρόκειται να αποτελέσει κύριο βοήθημα για το μάθημα επιλογής του 4ου εξαμήνου της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ''Το ζήτημα του Φύλου και της Έμφυλης Διαφοράς...'', το οποίον ήδη διδάσκεται τα τελευταία οκτώ ακαδημαϊκά έτη. Στόχος του συγγράμματος είναι να εισαγάγει τους/τις νέους/ες νομικούς σε μια δυναμική και εξελισσόμενη κριτική θεωρία στο χώρο του δικαίου και των φεμινιστικών σπουδών, τη φεμινιστική νομική θεωρία. Στο εισαγωγικό κεφάλαιο θα παρουσιαστούν οι ιστορικές καταβολές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της θεωρίας (πολυπαραδειγματικότητα, σύζευξη θεωρίας και βιωματικής εμπειρίας, αναστοχαστικότητα, διεπιστημονικότητα, ''άνοιγμα'' της φεμινιστικής προσέγγισης του δικαίου στο πεδίο άλλων κοινωνικών επιστημών). Επίσης, θα προσδιοριστούν οι θεωρητικές προκείμενες της φεμινιστικής νομικής σκέψης, καθώς και το καθεστώς συνεχούς αναπραγμάτευσής τους.Δεδομένου ότι η νομική φεμινιστική θεωρία συνδέεται με αναγκαίο δεσμό προς την εν γένει φεμινιστική θεωρία, ο κύριος όγκος του βιβλίου θα αφιερωθεί στα επονομαζόμενα τρία ''κύματα'' φεμινισμού και στις αντίστοιχες νομικές θεωρήσεις, κατά ιστορική σειρά εμφάνισής τους: εξισωτικός φεμινισμός, φεμινισμός της διαφοράς (στις τρεις εκδοχές του: ριζοσπαστικός, γαλλικός πολιτισμικός και αμερικάνικος πολιτισμικός φεμινισμός της διαφοράς) και μεταμοντέρνος φεμινισμός. Επιδιώκοντας να αποδώσει το πλήρες φάσμα της προβληματικής που αυτά εισάγουν, η γενική δομή του βιβλίου προβλέπει το κεφάλαιο που αφιερώνεται στη θεωρία του κάθε κύματος να συμπληρώνεται από ένα ή δύο κεφάλαιο ''πρακτικού'' προσανατολισμού, στα οποία θα εξετάζονται οι κατ' αναλογία νομικές παρεμβάσεις, καθώς και η επιρροή των επιμέρους φεμινιστικών ρευμάτων στις διερωτήσεις που ανακύπτουν ή υποβάλλονται ως αίτημα στο χώρο του δικαίου.Ιδιαίτερο κεφάλαιο θα ασχοληθεί ακολούθως με το ''φεμινισμό του τρίτου κόσμου'', προτού το βιβλίου ολοκληρωθεί με ένα τελικό κεφάλαιο ''κριτικής ανασκόπησης'' των τριών εκδοχών του νομικού φεμινισμού.
1. Εισαγωγή στην προβληματική Φεμινισμός και Δίκαιο 2. Πρώτο Φεμινιστικό Κύμα: εξισωτικός ή ισονομιστικός φεμινισμός 3. Δεύτερο Φεμινιστικό Κύμα: ο διαφοριστικός φεμινισμός ή ο φεμινισμός της δοαφοράς 4. Σεξουαλική έμφυλη βία και ιδιωτικότητα υπό το πρίσμα του ριζοσπαστικού φεμινισμού 5. Δεύτερο Φεμινιστικό Κύμα: ο γαλλικός φεμινισμός της διαφοράς 6. Δεύτερο Φεμινιστικό Κύμα: ο αμερικανικός φεμινισμός της διαφοράς 7. Ορθός λόγος, συναίσθημα και κανονιστικές ηθικές θεωρίες υπό το πρίσμα του πολιτισμικού φεμινισμού της διαφοράς 8. Τρίτο Φεμινιστικό Κύμα: ο μεταμοντέρνος ή μεταδομιστικός φεμινισμός 9. Η queer θεωρία και πρακτική 10. H υπέρβαση του βιολογικού θεμελίου της συγγένειας: τα νέα μοντέλα οικογένειας και η ιατρική υποβοήθηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής
Keywords: Feminist jurisprudence; Νομικός φεμινισμός; Βιοηθική; Σπουδές φύλου; Κριτική θεωρία δίκαιου; Φεμινιστική θεωρία