Διεθνείς σχέσεις και διεθνής πολιτική : Θεωρίες και σύγχρονα διεθνή προβλήματα - Ηρακλείδης, Αλέξιος; Χουλιάρας, Αστέριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Οι θεματικές του βιβλίου θα είναι οι ακόλουθες: ο κλάδος των Διεθνών Σχέσεων, οι ρίζες του, η επιστημονική του πορεία από το 1919 που ξεκίνησε την πορεία του μέχρι σήμερα, οι κύριες σχολές σκέψεις (θεωρητικά Παραδείγματα κατά Kuhn), η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία, η ισορροπία ισχύος και η στρατηγική-ασφάλεια, ο πόλεμος (αίτια, τερματισμός, κανονιστικές απόψεις για τον πόλεμο), η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, το διεθνές δίκαιο, ο εθνικισμός και η αυτοδιάθεση των λαών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρωπιστική επέμβαση, η γεωπολιτική, οι διεθνείς οργανισμοί (και η παγκόσμια διακυβέρνηση) και οι διεθνείς ΜΚΟ.
1. Διεθνείς Σχέσεις: οι κλασικές σχολές σκέψης και οι μεγάλες συζητήσεις 2. Οι σύγχρονες σχολές των Διεθνών Σχέσεων 3. Εξωτερική πολιτική και διπλωματία 4. Ισορροπία ισχύος, στρατηγική και ασφάλεια 5. Ο πόλεμος 6. Συγκρούσεις/διενέξεις και η ειρηνική επίλυση 7. Διεθνές δίκαιο 8. Έθνος, εθνικισμός, αυτοδιάθεση 9. Ανθρώπινα δικαιώματα 10. Επέμβαση και ανθρωπιστική επέμβαση 11. Γεωπολιτική 12. Διεθνής οργάνωση, παγκόσμια διακυβέρνηση
Keywords: International relations; Globalization; Εξωτερική πολίτικη; Γεωπολιτική; Παγκοσμιοποίηση; Διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις; Διεθνείς οργανισμοί; Ανθρωπινά δικαιώματα; Ανθρωπιστική επέμβαση; Εθνικισμός-αυτοδιάθεση; Ισορροπία ισχύος; Στρατηγική-ασφάλεια; Διεθνές δίκαιο; Eπίλυση συγκρούσεων; Διπλωματία; Πόλεμος