Aσκήσεις σημειολογίας και διαφορικής διαγνωστικής στην παθολογία - Σφηκάκης, Πέτρος; Κόκκινος, Αλέξανδρος; Βλαχογιαννάκος, Ιωάννης; Δαίκος, Γεώργιος; Ψυχογυιού, Μήνα; Τεντολούρης, Νικόλαος; Κυρτσωνη, Μαρία Χριστίνα; Παπαθεοδωρίδης, Γεώργιος; Μπολέτης, Ιωάννης; Μακρυλακης, Κωνσταντίνος; Παναγιωτιδης, Παναγιώτης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Ανέκαθεν ο στόχος της εκπαίδευσης των φοιτητών στο μάθημα της Σημειολογίας-Ειδικής Νοσολογίας και στην Παθολογία ήταν η μεγιστοποίηση του χρόνου της πρακτικής εκπαίδευσης στους θαλάμους σε μικρές ομάδες ώστε αυτοί να είναι σε συνεχή επαφή με τους ασθενείς. Απο την άλλη μεριά, η θεωρητική διδασκαλία των αντικειμένων εκπαίδευσης δεν αφορά επί της ουσίας "από έδρας μαθήματα", αλλά στη συζήτηση των φοιτητών με το διδάσκοντα για ασθενείς με συγκεκριμένα κλινικά προβλήματα, δηλαδή σε κλινικές ασκήσεις. Στη λογική αυτή το παρόν βοήθημα περιλαμβάνει 68 κλινικές ασκήσεις που καλύπτουν όλη τη νοσολογία. Οκτώ ασκήσεις αφορούν σε βραχεία εισαγωγή στη νοσολογία του κάθε συστήματος, ενώ οι λοιπές 60 σε αντιπροσωπευτικά κλινικά περιστατικά. Σε κάθε μία από αυτές προηγείται αναφορά βασικών γνώσεων που είναι απαραίτητες στο φοιτητή προκειμένου προκειμένου να κατανοήσει το κλινικο-διαγνωστικό πρόβλημα, ακουλουθούν δε 1-4 περιπτώσεις ασθενών υπό τη μορφή ιατρικού φακέλλου. Έτσι οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το διδάσκοντα για τον ασθενή και να σκεφτούν, να πρβληματιστούν και να εκπαιδευτούν στη σημειολογία και τη διαφορική διαγνωστική επί πραγματικών κλινικών προβλημάτων ασθενών που νοσηλεύονται καθημερινά σε μια παθολγική κλινική. Ο τρόπος αυτός της εκπαίδευσης των τεταρτοετών φοιτητών στη Σημειολογία-Ειδική Νοσολογία και στην Παθολογία έχει αποδειχτεί ότι είναι ο πλέον παραγωγικός και έχει υιοθετηθεί από πολλές Πανεπιστημιακές Παθολογικές Κλινικές.
1. Εισαγωγή στη Νοσολογία του Αναπνευστικού Συστήματος 2. Εισαγωγή στη Νοσολογία του Πεπτικού Συστήματος 3. Εισαγωγή στη Νοσολογία των Νόσων του Μυοσκελετικού Συστήματος 4. Εισαγωγή στη Νοσολογία του Ουροποιητικού Συστήματος 5. Εισαγωγή στη Νοσολογία του Κυκλοφορικού Συστήματος 6. Εισαγωγή στη Νοσολογία των Ενδοκρινών Αδένων 7. Εισαγωγή στις Λοιμώξεις 8. Εισαγωγή στη Νοσολογία του Αιμοποιητικού Συστήματος 9. Εισαγωγή στη Νοσολογία του Νευρολογικού Συστήματος 10. Ασκήσεις Σημειολογίας - Αναπνευστικό Σύστημα 11. Ασκήσεις Σημειολογίας - Πεπτικό Σύστημα 12. Ασκήσεις Σημειολογίας - Μυοσκελετικό Σύστημα 13. Ασκήσεις Σημειολογίας - Ουροποιητικό Σύστημα & Οξεοβασική Ισορροπία 14. Ασκήσεις Σημειολογίας - Κυκλοφορικό Σύστημα 15. Ασκήσεις Σημειολογίας - Ενδοκρινείς Αδένες, Μεταβολισμός 16. Ασκήσεις Σημειολογίας - Λοιμώξεις 17. Ασκήσεις Σημειολογίας - Αιμοποιητικό Σύστημα 18. Ασκήσεις Διαφορικής Διαγνωστικής - Αναπνευστικό Σύστημα 19. Ασκήσεις Διαφορικής Διαγνωστικής - Πεπτικό Σύστημα 20. Ασκήσεις Διαφορικής Διαγνωστικής - Μυοσκελετικό Σύστημα 21. Ασκήσεις Διαφορικής Διαγνωστικής - Ουροποιητικό Σύστημα, Νερό και Ηλεκτρολύτες 22. Ασκήσεις Διαφορικής Διαγνωστικής - Κυκλοφορικό Σύστημα 23. Ασκήσεις Διαφορικής Διαγνωστικής - Ενδοκρινείς Αδένες και Μεταβολισμός 24. Ασκήσεις Διαφορικής Διαγνωστικής - Λοιμώξεις 25. Ασκήσεις Διαφορικής Διαγνωστικής - Αιμοποιητικό Σύστημα 26. Ασκήσεις Διαφορικής Διαγνωστικής - Νευρικό Σύστημα
Keywords: Diagnosis, Differential; Διάγνωση; Παθολογία; Διαφορική διάγνωση