Αρχές κυκλοφοριακής τεχνικής και προσομοίωσης - Αντωνίου, Κωνσταντίνος; Σπυροπούλου, Ιωάννα; Τυρινόπουλος, Ιωάννης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο καλύπτει τις αρχές κυκλοφοριακής τεχνικής, όπως αυτές διδάσκονται στο τέλος του προπτυχιακού κύκλου, ενώ περιλαμβάνει και έννοιες που μπορούν να υποστηρίξουν μεταπτυχιακούς φοιτητές. Συγκεκριμένα, καλύπτει τις βασικές αρχές κυκλοφοριακής τεχνικής (βασικά μεγέθη, συλλογή και ανάλυση δεδομένων), ενώ παρουσιάζει και τις μεθοδολογίες για την εκτίμηση κυκλοφοριακών μεγεθών σε διάφορα στοιχεία του οδικού δικτύου (τόσο τμήματα υπεραστικών οδών διαφόρων κατηγοριών και αυτοκινητοδρόμων, όσο και ισόπεδων κόμβων και στοιχείων ανισόπεδων κόμβων, όπως κλάδους εισόδου/εξόδου και στοιχεία πλέξης). Το βιβλίο καλύπτει επίσης το αντικείμενο της προσομοίωσης, το οποίο αναγνωρίζεται σήμερα ως σημαντικό συμπλήρωμα στις παραδοσιακές μεθόδους εκτίμησης κυκλοφοριακών μελετών, καθώς προσφέρει λύσεις και για δίκτυα/στοιχεία δικτύων, τα οποία δεν καλύπτουν οι άλλες μέθοδοι. Παρουσιάζονται αρχές προσομοίωσης δικτύου, αλλά και ζήτησης, ενώ παρουσιάζονται και παραδείγματα λογισμικών. Επίσης, δίνεται έμφαση στις βασικές έννοιες, όπως η βαθμονόμηση και η επαλήθευση των αποτελεσμάτων.
1. Αρχές κυκλοφοριακής τεχνικής και προσομοίωσης: Εισαγωγή2. Βασικά μεγέθη κυκλοφοριακής τεχνικής3. Συλλογή και επεξεργασία κυκλοφοριακών δεδομένων4. Λειτουργία οδικών στοιχείων: αυτοκινητόδρομοι5. Λειτουργία οδικών στοιχείων: Υπεραστικές οδοί6. Ισόπεδοι κόμβοι με φωτεινή σηματοδότηση7. Ισόπεδοι κόμβοι με προτεραιότητα8. Στοιχεία σύνδεσης αυτοκινητοδρόμων9. Εισαγωγή στην κυκλοφοριακή προσομοίωση10. Κυκλοφοριακά πρότυπα11. Συμπεριφορά των οδηγών12. Διαδικασίες βαθμονόμησης και επαλήθευσης
Keywords: Traffic engineering; Συμπεριφορά οδηγού; Προσομοίωση κυκλοφορίας; Κυκλοφοριακή τεχνική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μεταφορές και τεχνολογία μεταφορικών μέσων -- Συγκοινωνιακή ανάλυση; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μεταφορές και τεχνολογία μεταφορικών μέσων -- Συγκοινωνιακή μηχανική