Η οπτικοακουστική κατασκευή - Κυριακουλάκος, Παναγιώτης; Καλαμπάκας, Ευάγγελος; Παπακωνσταντίνου, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Στο προτεινόμενο βιβλίο, η οπτικοακουστική κατασκευή αντιμετωπίζεται ως μια συστηματική σχεδιαστική διαδικασία. Εξετάζονται όλα τα στάδια παραγωγής οπτικοακουστικών έργων με έμφαση στα δημιουργικά στάδια χωρίς να παραμελούνται σημαντικά τεχνικά θέματα. Ο αναγνώστης του βιβλίου θα μάθει για τα σχεδιαστικά κείμενα (θέμα, σχεδίασμα χαρακτήρα, σχεδίασμα πλοκής, σενάριο, εικονογραφημένο σενάριο, κλπ) που υποστηρίζουν τη σκηνοθεσία. Θα μάθει επίσης στοιχεία σκηνοθεσίας που αφορούν τόσο τη μικρο-σκηνοθεσία (κατασκευή του πλάνου) όσο και τη μακρο-σκηνοθεσία (οπτική αφήγηση, σύνδεση πλάνων μεταξύ τους, μοντάζ, κλπ). Βασικά στοιχεία παραγωγής δίνουν έμφαση στη συγκρότηση της δημιουργικής ομάδας (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, διευθυντής φωτογραφίας, κλπ) και στις τεχνικές παρουσίασης σχεδίων παραγωγής οπτικοακουστικών έργων. Τέλος, τα τεχνικά θέματα που άπτονται της δημιουργικής κατασκευής (φωτισμός πλάνων, επεξεργασία εικόνας και ήχου, κλπ) αναλύονται με βάση οπτικοακουστικό υλικό από την παραγωγή της βραβευμένης μικρού μήκους ταινίας ΑΠΟΓΡΑΦΗ (2008), της οποίας σκηνοθέτης είναι ο συν-συγγραφέας Ευάγγελος Καλαμπάκας και παραγωγός ο κύριος συγγραφέας Παναγιώτης Κυριακουλάκος.
Keywords: Performing arts; Σενάριο; Σκηνοθεσία; Παραγωγή; Τέχνες και γράμματα -- Τέχνες του θεάματος -- Κινηματογράφος