Εισαγωγή στην επιχειρησιακή έρευνα και στον γραμμικό προγραμματισμό.λύσεις προβλημάτων με το πρόγραμμα R - Κουνέτας, Κωνσταντίνος; Χατζησταμούλου, Νικόλαος; Μούρτος, Ιωάννης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Ο μεγάλος ανταγωνισμός που υπάρχει στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, οι ταχύρρυθμες μεταβολές στα διάφορα περιβάλλοντα των οικονομικών μονάδων (οικονομικό, τεχνολογικό, χρηματοπιστωτικό, νομοθετικό κ.α.) και η δυσκολία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, καθιστούν αναγκαία την προσπάθεια να αποφύγουν την σπατάλη και επιβάλουν την άμεση χρήση και ανάπτυξη όλων των σχετικών με την λήψη βέλτιστων επιχειρηματικών αποφάσεων. Η επιχειρησιακή έρευνα και δη ο γραμμικός προγραμματισμός αποτελεί ένα κλάδο της επιστήμης με αντικείμενο την λήψη αποφάσεων μέσω της εύρεσης βέτιστων λύσεων. Ωστόσο η εμφάνιση και χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών έδωσε μια τεράστια ώθηση στην επιστήμη της επιχειρησιακής έρευνας καθώς σήμερα επιχειρήσεις, οργανισμοί και κρατικής υπηρεσίες ανεξαρτήτου μεγέθους χρησιμοποιούν την επιχειρησιακή έρευνα ως εργαλείο στην λήψη διαφόρων αποφάσεων. Στο πλαίσιο του παρόντος συγγράμματος πραγματοποιούνται παρουσιάσεις που καλύπτουν βασικές γνώσεις σε επιλεγμένα κεφάλαια της Επιχειρησιακής Έρευνας. Η προσέγγιση που ακολουθείται δίνει έμφαση στην παρουσίαση εφαρμογών σε διαφορετικούς τομείς λειτουργίας μίας επιχείρησης και επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η Επιχειρησιακή Έρευνα μπορεί να υποστηρίξει τη λήψη σημαντικών Διοικητικών αποφάσεων.Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες στο να αξιοποιήσουν προγράμματα μηδενικού κόστους (π.χ Graph, R με τις απαραίτητες βιβλιοθήκες) επιλύοντας πραγματικά προβλήματα, στο να χρησιμοποιήσουν πραγματικά δεδομένα και να συσχετίσουν τις οικονομικού τύπου εφαρμογές με την θεωρία. Μάλιστα θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα του παρόντος και εν δυνάμει συγγράμματος σε σχέση με ότι έχει ήδη υπάρξει στην ελληνική βιβλιογραφία.Συνεπώς κύριος στόχος του μαθήματος είναι η δυνατότητα χρησιμοποίησης μεθόδων γραμμικού προγραμματισμού στην αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων (βελτιστοποίησης οικονομικών συναρτήσεων) με την χρήση προγραμμάτων ελεύθερου κώδικα.
1. Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα 2. Γραφική Επίλυση Προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού και Ανάλυση Ευαισθησίας 3. Η Μέθοδος Simplex 4. Επίλυση Προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού χρησιμοποιώντας το λογισμικό R ( Μέθοδος Simplex και Μέθοδος M) 5. Η Δυϊκή Θεωρία. Εφαρμογές του δυϊσμού στην Οικονομική Επιστήμη με την χρήση του λογισμικού R 6. Ανάλυση ευαισθησίας των παραμέτρων του μαθηματικού υποδείγματος. Εφαρμογές χρησιμοποιώντας το R 7. Το Πρόβλημα της μεταφοράς και οι μέθοδοι επίλυσης του. Εφαρμογές χρησιμοποιώντας το R 8. Εισαγωγή στον Ακέραιο Προγραμματισμό. Εφαρμογές χρησιμοποιώντας το R 9. Εισαγωγή στην μη-παραμετρική Ανάλυση Αποτελεσματικότητας: η προσέγγιση της Ανάλυσης Περιβάλλουσας Δεδομένων (Data Envelopment Analysis, DEA). Εκτίμηση αποτελεσματικότητας με την χρήση πραγματικών δεδομένων χρησιμοποιώντας το R
Keywords: Operations research; Linear programming; Πρόγραμμα R; Γραμμικός προγραμματισμός; Επιχειρησιακή έρευνα; Μαθηματική μοντελοποίηση; Οικονομικές επιστήμες -- Μαθηματικές και ποσοτικές μέθοδοι