Πόλη και φύση Θεωρήσεις της φύσης στον πολεοδομικό σχεδιασμό - Αθανασίου, Ευαγγελία; Χριστοδούλου, Χαρίκλεια (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο πραγματεύεται τις μεταλλασσόμενες θεωρήσεις της σχέσης της πόλης με τη φύση στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Στο πρώτο κεφάλαιο ανιχνεύονται οι καταβολές των εννοιών της αστικής βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας σε πρώιμες εκφάνσεις του περιβαλλοντικού κινήματος και αναδεικνύονται σημαντικές σύγχρονες μετατοπίσεις. Το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στον τρόπο που εννοιολογείται η φύση και επιδιώκεται η ένταξη ή η σύξευξή της με την πόλη στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Η συζήτηση για τη βιώσιμη και ανθεκτική πόλη αναλύεται στις επιμέρους θεματικές της και καταγράφονται ενδεικτικά στοιχεία της περιβαλλοντικής προσέγγισης σε κάθε θεματική. Στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται έμφαση στην διερεύνηση των αστικών μορφών που προωθούνται ως βιώσιμες. Παρουσιάζονται υλοποιημένα παραδείγματα νέων γειτονιών και υπαρχουσών πόλεων που επιδιώκουν μία νέα σχέση με το περιβάλλον μέσα από συνολικές και πολυεπίπεδες αστικές στρατηγικές. Στο τέταρτο κεφάλαιο συζητώνται κριτικές προσεγγίσεις στη σύγχρονη αντίληψη της σχέσης της πόλης με τη φύση, με έμφαση στον σύγχρονο λόγο της αστικής πολιτικής οικολογίας. Η κριτική εκκινεί από μία διαφορετική εννοιολόγηση της φύσης που αμφισβητεί τον διανοητικό διαχωρισμό της από την κοινωνία. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας εννοιολόγησης αναδεικνύονται οι πολιτικές διαστάσεις των περιβαλλοντικών προβλημάτων της πόλης. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο του βιβλίου φωτίζονται πτυχές της σχέσης της ελληνικής αστικοποίησης με το περιβάλλον όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από τη μελέτη της επίσημης κρατικής πολιτικής, του θεσμικού πλαισίου της πολεοδομίας και μεμονωμένων αστικών πολιτικών και παρεμβάσεων.
Κεφάλαιο 1. Καταβολές και μετατοπίσεις στο περιβαλλοντικό κίνημα: Από την φυσιολατρία στην αστική ανθεκτικότητα1.1.Η πόλη και οι απαρχές του περιβαλλοντικού κινήματος 1.2. «Οικοτοπία» και τα «όρια της ανάπτυξης» 1.3.Βιώσιμη ανάπτυξη1.4.Κλιματική αλλαγή και αστική ανθεκτικότητα Κεφάλαιο 2. Από την κηπούπολη στην «πόλη-οικοσύστημα» 2.1.Κηπούπολη: ο τρίτος μαγνήτης 2.2.Η φύση στην πόλη-μηχανή 2.3.Βιολογικές μεταφορές 2.4.Η βιώσιμη πόλη 2.5.Η πόλη ως οικοσύστημα: ξανασχεδιάζοντας τον αστικό μεταβολισμό2.6.Ζητήματα της αστικής ανθεκτικότηταςΚεφάλαιο 3 Βιώσιμες αστικές μορφές και μετασχηματισμοί της υπάρχουσας πόλης3.1 Συμπαγής πόλη και έξυπνη ανάπτυξη3.2 Η γειτονιά ως μονάδα αλλαγής3.3 Η επιστροφή στην αστικότητα: Brownfields και "πράσινες" γειτονιές3.4 Μετασχηματίζοντας την υπάρχουσα πόληΚεφάλαιο 4. Κριτικές προσεγγίσεις της αστικής βιωσιμότητας4.1 Οικουμενικές διαστάσεις της αστικής βιωσιμότητας4.2 Ο διαχωρισμός της φύσης απο την κοινωνία4.3 Αστική πολιτική οικολογία4.4 Περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ο περιβαλλοντισμός των φτωχώνΚεφάλαιο 5 Βιώσιμη αστική ανάπτυξη στην Ελλάδα5.1"Greek sprawl" και αστικοποίηση "εκτός σχεδίου"5.2 Το θεσμικό πλαίσιο της αστικής βιωσιμότητας5.3 Η "πράσινη" ταυτότητα της Θεσσαλονίκης
Keywords: Urban policy; City planning -- Environmental aspects; Κρίση; Θεσσαλονίκη; Περιβαλλοντική δικαιοσύνη; Αστική πολιτική οικολογία; Περιβαλλοντικά φιλικές γειτονιές; Νέα πολεοδομία; Αστικός μεταβολισμός; Ανθεκτικές πόλεις; Φύση; Αστική διάχυση; Συμπαγής πόλη; Πολεοδομικός σχεδιασμός; Περιβαλλοντικός σχεδιασμός; Βιώσιμες πόλεις; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Χωροταξία/περιφερειακός σχεδιασμός - Πολεοδομία/αστικός σχεδιασμός -- Πολεοδομικός σχεδιασμός μικροκλίμακας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Χωροταξία/περιφερειακός σχεδιασμός - Πολεοδομία/αστικός σχεδιασμός