Εφοδιαστική αλυσίδα, logistics και εξυπηρέτηση πελατών - Μαλινδρέτος, Γεώργιος; Ιακώβου, Ελευθέριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλιο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σπουδαστές αλλά και σε επαγγελματίες που επιθυμούν να εμβαθύνουν τόσο στο θεωρητικό υπόβαθρο της επιστήμης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας όσο και σε πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής της, στο νέο σύγχρονο περιβάλλον των απαιτήσεων για Βιωσιμότητα και αειφορία. Η Εφοδιαστική (Logistics) ως επιστήμη, περιλαμβάνει τη διακίνηση και διαχείριση των προϊόντων από την παραγωγή έως την κατανάλωση, με το μικρότερο δυνατό κόστος (ελαχιστοποίηση κόστους). Η ανάγκη γι΄ αυτό εντάθηκε από την ανάπτυξη ανταγωνιστικών συνθηκών μεταξύ των επιχειρήσεων στο να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα (ποιότητα, τιμές, λειτουργικότητα, κτλ.) καθώς και υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πελατών– καταναλωτών. Από το αντικείμενο της Εφοδιαστικής, φαίνεται σαφώς ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια μέθοδο διοίκησης (management), που είναι γνωστή ως “Μάνατζμεντ της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management: SCM). Βασικό αντικείμενο του βιβλίου θα αποτελέσουν ενδεικτικά ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ LOGISTICS ΚΑΙ EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝIστορική επισκόπηση και βασικές έννοιες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Εννοιολογικές προσεγγίσεις και διαστάσεις της Εξυπηρέτησης των ΠελατώνΠρακτικές προσθήκης αξίας στους πελάτες από τις επιχειρήσεις - Πολιτικές ΕξυπηρέτησηςΔιαχείριση αποθεμάτων και προμηθειών Οργάνωση και διαχείριση Αποθηκευτικών Κέντρων Σχεδιασμός Μεταφορικών συστημάτων (Μέσα μεταφοράς, Συνδυασμένες Μεταφορές)Στρατηγικός σχεδιασμός Εφοδιαστικής Αλυσίδας Συσκευασία, Κωδικοποίηση Προϊόντων και Ιχνηλασιμότητα Πληροφοριακά συστήματα υποστήριξης Εφοδιαστικής Αλυσίδας EΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ Βιωσιμότητα και εφοδιαστική αλυσίδα - Green and Reverse Logistics Αξιολόγηση Βιωσιμότητας Εφοδιαστικών Αλυσίδων Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές (City Logistics) στις 'έξυπνες πόλεις' ('Smart Cities')Η αγροδιατροφική αλυσίδα - Food Logistics Εφαρμογές Logistics στο Δημόσιο Τομέα
1. Iστορική επισκόπηση και βασικές έννοιες της Εφοδιαστικής 2. Ποιοτική Εξυπηρέτηση Πελατών και Εφοδιαστική 3. Πολιτική Ποιοτικής Εξυπηρέτησης των Πελατών 4. Στρατηγικός σχεδιασμός Εφοδιαστικής Αλυσίδας 5. Οργάνωση και διαχείριση Αποθηκευτικών Κέντρων 6. Διαχείριση αποθεμάτων και προμηθειών 7. Σχεδιασμός Μεταφορικών συστημάτων 8. Φυσική διαχείριση προϊόντων, Ιχνηλασιμότητα και Πληροφορική στην εφοδιαστική αλυσίδα 9. Βιωσιμότητα και εφοδιαστική αλυσίδα 10. Η αγροδιατροφική αλυσίδα - Food Logistics 11. Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές (City Logistics) 12. Logistics στον Δημόσιο Τομέα και Νέα Δημόσια Διοίκηση
Keywords: Business logistics -- Management; Βιωσιμότητα; Δίκτυα διανομής; Εξυπηρέτηση πελατών; Εφοδιαστική αλυσίδα; Οικονομικές επιστήμες