Ακτινοβολίες περιβάλλοντος και άνθρωπος Κίνδυνοι και προστασία - Νικολόπουλος, Δημήτριος; Κόττου, Σοφία; Γιαννακόπουλος, Παναγιώτης; Παναγιωτάκης, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύγγραμμα προσπαθεί να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στην Ελληνική Βιβλιογραφία σχετικά με τη συμβιωτική σχέση της ανθρώπινης ζωής με τις ακτινοβολίες. Ο άνθρωπος από τη σύλληψη του μέχρι το τέλος, υπόκειται σε άμεση και έμμεση ακτινοβόληση από ποικιλία πηγών, όπως για παράδειγμα α, β και γ ακτινοβολία από το ραδόνιο και τα θυγατρικά του παράγωγα, πρωτόνια, μεσόνια, γ και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το σύμπαν, καθώς και α, β και γ ακτινοβολία από διάφορα περιβαλλοντικά ραδιοϊσότοπα του αέρα, των υδάτων, του εδάφους, των οικοδομικών υλικών και του ανθρωπίνου σώματος. Η ακτινοβολία υποστρώματος, αποκαλούμενη και ως Περιβάλλον Φυσικών Ακτινοβολιών (Natural Radiation Environment - NREV), μεταβάλλεται με την ανθρώπινη επίδραση, όπως η εξόρυξη και επεξεργασία φυσικού ουρανίου και η χρήση λιγνιτανθράκων. Στα παραπάνω προστίθεται η επίδραση από πηγές προερχόμενες από τεχνολογικές και στρατιωτικές χρήσεις, από πυρηνικά ατυχημάτα (Three-Mile Island, Τsernobil, Fukosima), πυρηνικές δοκιμές, χρήση απεπλουτισμένου ουρανίου και γενικότερα λόγω της ανάπτυξης της πυρηνικής τεχνολογίας. Ως πηγές NREV μπορούν να θεωρηθούν πλέον και οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες λόγω πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανάπτυξης τηλεπικοινωνιών, ραντάρ και ραδιοφωνίας. Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται θεαματική αύξηση του αριθμού των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας της εκτεταμένης ανάγκης χρήσης κινητών τηλεφώνων. Ιδιαίτερη μνεία δίνεται στις Ιατρικές χρήσεις ακτινοβολιών στην Ακτινολογία, Πυρηνική Ιατρική και Ακτινοθεραπεία. Πρόσθετες πηγές ακτινοβόλησης αφορούν σε άλλες εφαρμογές, όπως η θεραπεία σε λουτροπηγές (spa) και οι επισκέψεις σπηλαίων. Η ενέργεια που αποτίθεται στο ανθρώπινο σώμα από τις ακτινοβολίες ενέχει κινδύνους οι οποίοι ποσοτικοποιούνται με βάση μελέτες δοσιμετριας και επιδημιολογίας υψηλά εκτεθειμένων πληθυσμών.
Keywords: Radioactive pollution; Φυσική ακτινοβολία λουτροπηγών και σπηλαίων; Φυσικές και τεχνητές πηγές ακτινοβολίας; Ακτινοβολία υδάτινων πόρων; Ακτινοβολία τροφίμων; Ισότοπα ανθρώπινου σώματος; Εφαρμοσμένες ακτινοβολίες; Φυσική ραδιενέργεια; Ισότοπα περιβάλλοντος; Κοσμική ακτινοβολία; Η/Μ ακτινοβολίες; Γ-ακτινοβολία; Θυγατρικά παράγωγα ραδονίου; Ραδόνιο; Πολιτικές επιστήμες -- Τομείς (της) πολιτικής -- Πολιτική (της) υγείας; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία -- Ακτινολογική υγεία; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Παγκόσμια υγεία; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία; Επιστήμες της ζωής -- Ραδιοβιολογία -- Ραδιοοικολογια; Χημεία/γενική χημεία -- Πυρηνική χημεία -- Ραδιοϊσότοπα; Φυσική -- Διαθεματικες περιοχές της φυσικής και συναφείς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας -- Βιοφυσική και ιατρική φυσική; Επιστήμες υγείας -- Περιβαλλοντική υγεία