Μη γραμμική συμπεριφορά των κατασκευών - Γαντές, Χαράλαμπος; Ιωαννίδης, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο πραγματεύεται προβλήματα μη γραμμικής συμπεριφοράς κατασκευών, και τις επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς στις ενδεικνυόμενες μεθόδους στατικής ανάλυσης καθώς και στο σχεδιασμό αυτών των κατασκευών. Έμφαση δίνεται σε προβλήματα εύκαμπτων φορέων, όπου η κύρια μορφή μη γραμμικότητας είναι η γεωμετρική, δηλαδή η οφειλόμενη σε μεγάλες μετατοπίσεις. Γίνεται όμως αναφορά και σε προβλήματα μη γραμμικότητας υλικού, καθώς και στην αλληλεπίδραση των δύο αυτών τύπων μη γραμμικότητας. Κύρια εφαρμογή είναι οι διάφοροι τύποι λυγισμού, ελαστικού ή ανελαστικού, που κυρίως αφορούν μεταλλικές κατασκευές. Στο βιβλίο επιδιώκεται ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης θεωρητικού υποβάθρου και εξάσκησης σε εφαρμοσμένες μεθόδους ανάλυσης και σχεδιασμού. Ακολουθείται αρχικά αναλυτική προσέγγιση για απλούς φορείς, με στόχο την ποιοτική κατανόηση των εννοιών και προβλημάτων, και στη συνέχεια αριθμητική προσέγγιση με τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σε σύνθετους, πραγματικούς φορείς, τόσο από ερευνητικά προβλήματα όσο και από εφαρμογές της πράξης.
1. Βασικές έννοιες μη γραμμικής συμπεριφοράς2. Μη γραμμικότητα υλικού3. Μη γραμμικότητα γεωμετρίας4. Ενεργειακές μέθοδοι μελέτης ευστάθειας5. Δυναμικές μέθοδοι μελέτης ευστάθειας6. Μελέτη ευστάθειας πολυβαθμίων συστημάτων7. Αλληλεπίδραση μορφών λυγισμού8. Βασικές έννοιες επίλυσης μη γραμμικών προβλημάτων με τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων9. Ανελαστική συμπεριφορά διατομών υπό αξονική δύναμη και καμπτικές ροπές10. Ελαστικός και ανελαστικός λυγισμός θλιβόμενων ράβδων11. Λυγισμός πλαισίων12. Εφαρμογές από την έρευνα13. Εφαρμογές από την πράξη
Keywords: Structural dynamics; Σχεδιασμός με τη μέθοδο οριακής αντοχής; Λυγισμός; Μεταλλικές κατασκευές; Αριθμητικές μέθοδοι; Ανάλυση κατασκευών; Μη γραμμικότητα υλικού και γεωμετρίας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική κατασκευών