Εργαστηριακές ασκήσεις ιστολογίας Ιστολογία υδρόβιων ζωικών οργανισμών - Χατζηιωάννου, Μαριάνθη; Βαφείδης, Δημήτριος; Στάϊκου, Αλεξάνδρα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Ο εργαστηριακός οδηγός αποτελεί μία προσπάθεια να αποδοθεί η δομή των ιστών και των οργάνων του σώματος του υδρόβιων ζωικών οργανισμών, όπως αυτή εμφανίζεται κατά την παρατήρηση στο οπτικό μικροσκόπιο. Παρουσιάζεται αρχικά μια σύνοψη των χαρακτηριστικών των κυριότερων φύλων των ασπόνδυλων ζωικών οργανισμών και των χορδωτών. Δίνεται έμφαση στις ταξινομικές ομάδες των υδρόβιων ζωικών οργανισμών και ειδικά αυτών με ιδιαίτερο εφαρμοσμένο (ιχθυολογικό) ενδιαφέρον (ιχθύες, αμφίβια, σπόγγοι, κνιδόζωα, μαλάκια, εχινοδέρματα). Παρουσιάζονται οι μέθοδοι για την παραγωγή ιστολογικών τομών καθώς και απλές τεχνικές για την μονιμοποίηση και παρατήρηση στο οπτικό μικροσκόπιο. Παρουσιάζεται συνοπτικά ο βασικός εξοπλισμός ενός εργαστηρίου Ιστολογίας.Το τρίτο μέρος του βιβλίου αποτελείται από οκτώ εργαστηριακές ασκήσεις. Σε κάθε άσκηση αναφέρεται το αντικείμενο, οι εκπαιδευτικοί στόχοι, οι διδακτικές ώρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της και ο εργαστηριακός εξοπλισμός. Γίνεται σύντομη εισαγωγή σε θεωρητικές έννοιες και ακολουθούν οι οδηγίες για την πραγματοποίηση του πειραματικού μέρους της άσκησης. Τέλος δίνονται οδηγίες για την καταγραφή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και παρατίθεται φύλλο εργασίας που θα παραδώσουν οι φοιτητές. Οι εργαστηριακές ασκήσεις διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, σε αυτές που οι φοιτητές παράγουν οι ίδιοι τα μικροσκοπικά παρασκευάσματα προς παρατήρηση και σε αυτές που οι φοιτητές ασκούνται μόνο στην αίθουσα Οπτικής Μικροσκοπίας μελετώντας έτοιμα παρασκευάσματα. Σε όλες τις ενότητες υπάρχουν εποπτικοί πίνακες και φωτογραφίες. Οι εικόνες αναλύονται συγκριτικά στο επεξηγηματικό κείμενο που τις συνοδεύει, προκειμένου να παρασχεθούν οι απαραίτητες πληροφορίες για την κατανόηση της μικροσκοπικής δομής του σώματος και των φυσιολογικών λειτουργιών.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Βασικές έννοιες1.1 Εισαγωγή 1.2 Επίπεδα οργάνωσης του σώματος των πολυκύτταρων ζώων 1.3 Συνοπτική παρουσίαση των κυριότερων ομάδων των Υδρόβιων ζωικών οργανισμών 1.4 Συνοπτική παρουσίαση των Ιστών 2. Μέθοδοι και τεχνικές ιστολογίας 2.1. Παρασκευή ζωικών υλικών για μικροσκοπική εξέταση 2.2. Στερέωση και χρώση ζωικού υλικού (Μόνιμα παρασκευάσματα) 2.3. Εξοπλισμός του εργαστηρίου Ιστολογίας 2.4. Συνοπτική παρουσίαση της κλασικής ιστολογικής τεχνικής 2.5. Αναλυτικό Πρωτόκολλο: Buin-Παραφίνη / H& E 2.6 Προετοιμασία χημικών αντιδραστηρίων 2.7. Πρακτικές οδηγίες 2.8. Οδηγίες για τη μελέτη των ιστολογικών τομών στο οπτικό μικροσκόπιο 3. Παραγωγή ιστολογικών παρασκευασμάτων 3.1 Θεωρητικό μέρος 3.2 Πειραματικό μέρος 3.2.1 Απομόνωση και μονιμοποίηση των ιστών 3.2.2 Εφαρμογή ιστολογικής τεχνικής 3.2.3 Παρατήρηση και καταγραφή δεδομένων 3.3 Κριτήριο αξιολόγησης 4. Ιστολογική μελέτη περιφερικού αίματος υδρόβιων σπονδυλόζωων 4.1 Θεωρητικό μέρος 4.2 Πειραματικό μέρος 4.3. Πρόταση για σύγκριση 4.4 Κριτήριο αξιολόγησης 5. Μικροσκοπική μελέτη σκελετικών στοιχείων Σπόγγων και Κνιδόζωων 5.1 Θεωρητικό μέρος 5.2 Πειραματικό μέρος 5.3 Πρόταση για σύγκριση 5.4 Κριτήριο αξιολόγησης 6. Συγκριτική ιστολογική μελέτη τού συστήματος εξωτερικών περιβλημάτων 6.1 Θεωρητικό μέρος 6.2 Πειραματικό μέρος 6.3 Πρόταση για σύγκριση 6.4 Κριτήριο αξιολόγησης 7. Iστολογική μελέτη του πεπτικού συστήματος του βατράχου 7.1 Θεωρητικό μέρος 7.2 Πειραματικό μέρος 7.3 Πρόταση για σύγκριση 7.4 Κριτήριο αξιολόγησης8. Ιστολογική μελέτη της γαμετογένεσης στον Αχινό 8.1 Θεωρητικό μέρος 8.2 Πειραματικό μέρος 8.3 Πρόταση για σύγκριση 8.4 Κριτήριο αξιολόγησης 9. Ιστολογική μελέτη της προνύμφης Αμμοκοίτη (Άγναθα - Κυκλόστομοι) 9.1 Θεωρητικό μέρος 9.2 Πειραματικό μέρος 9.3 Πρόταση για σύγκριση 9.4 Κριτήριο αξιολόγησης 10. Παράρτημα
Keywords: Veterinary histology; Υδρόβιοι ζωικοί οργανισμοί; Ιστολογία των ζώων; Ανατομία των ζώων; Ζωολογία; Ιχθυολογία; Επιστήμες της ζωής -- Λειτουργική και οργανισμικη βιολογία -- Ζωολογία/Βιολογία των ζώων -- Ιστολογία των ζώων; Επιστήμες της ζωής -- Λειτουργική και οργανισμικη βιολογία -- Ζωολογία/Βιολογία των ζώων -- Ανατομία των ζώων; Επιστήμες της ζωής -- Λειτουργική και οργανισμικη βιολογία -- Ζωολογία/Βιολογία των ζώων -- Ιχθυολογία