Υδατοκαλλιέργειες Οργανισμοί, συστήματα παραγωγής, προοπτικές - Βουλτσιάδου, Ελένη; Τριανταφυλλίδης, Αλέξανδρος; Στάικου, Αλεξάνδρα; Γκέλης, Σπυρίδων; Γκάνιας, Κωνσταντίνος; Αντωνοπούλου, Ευθυμία; Αμπατζόπουλος, Θεόδωρος; Βαφείδης, Δημήτριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο κλάδο, με την Ελλάδα να είναι 6η μεταξύ των 40 Ευρωπαϊκών χωρών στην παραγωγή καλλιεργούμενων ιχθύων. Το αντικείμενο των υδατοκαλλιεργειών διδάσκεται σε περισσότερα από 10 Τμήματα των ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το σύγγραμμα ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ στοχεύει στην κάλυψη της βασικής γνώσης που χρειάζεται να έχουν οι απόφοιτοι των βιολογικών και συναφών τμημάτων. Εξετάζει σφαιρικά τα παραδοσιακά και σύγχρονα είδη υδατοκαλλιέργειας που εφαρμόζονται ή βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο σήμερα. Συγκεκριμένα, εξετάζονται α) στοιχεία της βιολογίας των οργανισμών που καλλιεργούνται (ταξινομία, διατροφή, αναπαραγωγή, ασθένειες, γενετική), β) οι βασικές τάσεις παραγωγής του κλάδου σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, γ) τα είδη των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται και των μεθόδων που εφαρμόζονται για την εύρεση των γεννητόρων, την παραγωγή του γόνου, την πάχυνση και τη συλλογή γ) οι προβληματισμοί που ανακύπτουν από την εφαρμογή της υδατοκαλλιέργειας και οι προοπτικές για το μέλλον.
Μέρος Πρώτο: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο 1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Μέρος Δεύτερο: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΙΧΘΥΩΝ Κεφάλαιο 2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΙΧΘΥΩΝ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Κεφάλαιο 3. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΙΧΘΥΩΝ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΡΕΨΗ Κεφάλαιο 4. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΙΧΘΥΩΝ: ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Κεφάλαιο 5. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΙΧΘΥΩΝ: ΑΡΧΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ Μέρος Τρίτο: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΚΩΝ Κεφάλαιο 6. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΚΩΝ Μέρος Τέταρτο: Καλλιέργεια ασπονδύλων Κεφάλαιο 7. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΟΓΓΩΝ Κεφάλαιο 8. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΙΘΥΡΩΝ ΜΑΛΑΚΙΩΝ Κεφάλαιο 9. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΡΑΓΧΙΟΠΟΔΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΩΝ Κεφάλαιο 10. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΚΑΠΟΔΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΩΝ
Keywords: Aquaculture; Fishes -- Breeding; Αναπαραγωγή; Διατροφή; Βιοτεχνόλογια; Φυσιολογία; Γενετική; Φύκη; Σπόγγοι; Καρκινοειδή; Μαλάκια; Ιχθύες; Επιστήμες της ζωής -- Λειτουργική και οργανισμικη βιολογία -- Θαλασσιά βιολογία/υδροβιολογία -- Υδρόβιοι οργανισμοί; Επιστήμες της ζωής -- Λειτουργική και οργανισμικη βιολογία -- Ζωολογία/βιολογία των ζώων -- Εφαρμοσμένη ζωολογία; Επιστήμες της ζωής -- Μοριακές βιοεπιστημες; Γεωπονικές επιστήμες -- Αγροκτήματα και συστήματα καλλιέργειας -- Υδατοκαλλιέργεια