Χωρική ανάλυση Μεθοδολογία και εφαρμογές με τη γλώσσα R - Καλογήρου, Σταμάτης; Τσίμπος, Κλέων (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει τι είναι η χωρική ανάλυση και πώς μπορεί να εφαρμόσει μερικές μεθόδους της σε προβλήματα με χωρική διάσταση στον πραγματικό κόσμο. Ως διδακτικό εγχειρίδιο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές που ενδιαφέρονται γι' αυτό το αντικείμενο. Το βιβλίο ασχολείται με ζητήματα της χωρικής ανάλυσης που αφορούν κατά κύριο λόγο τη χωρική στατιστική και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Επειδή μεγάλο τμήμα του βασίζεται σε έρευνα των τελευταίων 15 ετών, παρέχει στον αναγνώστη καλές πρακτικές εφαρμοσμένης χωρικής ανάλυσης κοινωνικοοικονομικών δεδομένων όπως το οικογενειακό εισόδημα, η εκπαίδευση, η ανθρώπινη φτώχεια αλλά και δημογραφικών δεδομένων όπως η εσωτερική μετανάστευση και η γήρανση πληθυσμού. Τέλος, το βιβλίο περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο όπου διδάσκεται βασικός στατιστικός προγραμματισμός με τη γλώσσα R η οποία αποτελεί σήμερα μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες ανοιχτού λογισμικού για στατιστική και χωρική ανάλυση.
Keywords: Spatial analysis; Μοντέλα χωρικής αλληλεπίδρασης; Χωρική δημογραφία; Δείκτες φτώχειας; Χωρικές ανισότητες; Χωρική κατανομή εισοδήματος; Γήρανση πληθυσμού; Εσωτερική μετανάστευση; Χωρική οικονομετρία; Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών; Στατιστικός προγραμματισμός; Στατιστική ανάλυση δεδομένων; Χαρτόγραμμα; Χωρική αυτοσυσχέτιση; Γεωγραφικά σταθμισμένη παλινδρόμηση; Γεωστατιστική; Ανάλυση χωρικών δομών; Γεωγραφική ανάλυση; Χωρική παλινδρόμηση; Χωρική δομή; Χωρική στατιστική; Χωρική ανάλυση; Οικονομικές επιστήμες -- Μαθηματικές και ποσοτικές μέθοδοι -- Συλλογή δεδομένων και μεθοδολογία εκτίμησης δεδομένων, προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών; Οικονομικές επιστήμες -- Μαθηματικές και ποσοτικές μέθοδοι -- Οικονομετρικές και στατιστικές μέθοδοι και μεθοδολογία: ειδικά θέματα; Οικονομικές επιστήμες -- Μαθηματικές και ποσοτικές μέθοδοι -- Οικονομετρικές και στατιστικές μέθοδοι και μεθοδολογία: γενικά; Δημογραφία -- Xαρακτηριστικά πληθυσμού -- Κατανομή ηλικιών; Επιστήμες της γης -- Γεωγραφία -- Ανθρωπογεωγραφία -- Πληθυσμιακή γεωγραφία -- Εσωτερική κινητικότητα και μετανάστευση; Δημογραφία -- Μέγεθος πληθυσμού και δημογραφική εξέλιξη -- Περιφερειακή δημογραφία; Δημογραφία -- Μέγεθος πληθυσμού και δημογραφική εξέλιξη -- Γήρανση πληθυσμού; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Επιστήμες αγρονόμου-τοπογράφου μηχανικού -- Χαρτογραφία- γεωοπτικοποίηση; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Επιστήμες αγρονόμου-τοπογράφου μηχανικού -- Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών; Επιστήμες της γης -- Γεωγραφία -- Περιφερειακή γεωγραφία; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Επιστήμες αγρονόμου-τοπογράφου μηχανικού -- Γεωγραφία και ανάλυση του χώρου