Εταιρική κοινωνική ευθύνη - Η όψη του ανθρώπινου παράγοντα στην επιχείρηση - Ασπρίδης, Γεώργιος; Καζαντζη, Βασιλική (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η ύλη διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο πραγματεύεται το θέμα της ηθικής. Αρχικά ορίζεται η έννοια της ηθικής και η εξέλιξή της μέσα στους αιώνες. Μελετάμε την ηθική στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, την ηθική του Χριστιανισμού, την προτεσταντική ηθική, την ηθική της Αναγέννησης, του κοινωνικού συμβολαίου, τη Μαρξιστική ηθική και τέλος την ηθική του Kant. Παρόλες τις αναφορές γύρω από την ηθική, στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός φιλοσοφικού πονήματος για την ηθική και τους θεωρητικούς της. Άλλωστε δεν είμαι ειδικός. Το αντίθετο. Στόχος είναι η μελέτη της Ε.Κ.Ε. και οι επιδράσεις της στο ανθρώπινο δυναμικό. Στο δεύτερο μέρος μελετούμε την έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως αυτή παρουσιάζεται τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο και για αυτό το λόγο θα παρουσιάσουμε παραδείγματα εταιρικής διακυβέρνησης.Στο τρίτο μέρος το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αποκλειστικά στην Ε.Κ.Ε. και στις επιπτώσεις που έχει στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού. Στο πρώτο κεφάλαιο ορίζεται η έννοια της Ε.Κ.Ε., στο δεύτερο παρουσιάζεται η θεσμική προώθηση της Ε.Κ.Ε. σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζεται η Ε.Κ.Ε. στην Ελλάδα, τόσο θεσμικά όσο και οι οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί για την προώθησή της και συνεργάζονται στενά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται παραδείγματα από την εφαρμογή των δράσεων της Ε.Κ.Ε. στο ανθρώπινο δυναμικό. Τα επιλεγμένα παραδείγματα προσπαθούν να αποδείξουν την προβληματική που αναπτύσσεται σχετικά με τη χρησιμότητα ή μη της Ε.Κ.Ε. στον ιδιωτικό τομέα, σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στο μέρος που αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζεται έρευνα για τη γνώμη των πολιτών σχετικά με την Ε.Κ.Ε. και ειδικά για το ρόλο της στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Το τέταρτο μέρος ολοκληρώνει το βιβλίο με την παρουσίαση των συμπερασμάτων.
Keywords: Social responsibility of business; Διοίκηση επιχειρήσεων; Ανθρώπινο δυναμικό; Επιχειρηματική δεοντολογία; Εταιρική κοινωνική ευθύνη; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Κοινωνικά ζητήματα και επαγγελματικές πρακτικές -- Επαγγελματική δεοντολογία; Ηθική -- Προοπτικές και επίπεδα ηθικής -- Εφαρμοσμένη ηθική -- Ηθική των επιχειρήσεων; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική -- Οικονομικά του προσωπικού; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική -- Διοίκηση επιχειρήσεων