Μαθήματα δασικής μετεωρολογίας και κλιματολογίας - Στάθης, Δημήτριος; Παπαδόπουλος, Ανδρέας (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται ζητήματα σχετικά με το ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Είναι γνωστό πως η επίδραση του κλίματος στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον είναι μεγάλη, καθώς διαμορφώνει ένα σύνθετο πλαίσιο περιβαλλοντικών, ανθρωπολογικών και οικονομικών παραγόντων. Επίσης, η ατμόσφαιρα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διαχείριση των φυσικών πόρων. Χρειάζεται να τονίσουμε ότι τα δάση - και γενικότερα τα δασικά οικοσυστήματα - καλύπτουν περίπου το 30 τοις εκατό της επιφάνειας της πλανήτη και αποτελούν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με τεράστια οικολογική και οικονομική σημασία, καθώς παράγουν πολύτιμα προϊόντα και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον άνθρωπο.Η σχέση αλληλεπίδρασης που αναπτύσσεται ανάμεσα στο δάσος και το ατμοσφαιρικό περιβάλλον περιγράφεται από μια δυναμική ισορροπία, που έχει εξαιρετική σημασία. Ενδεικτικά, η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και η παραγωγή οξυγόνου, η απορρόφηση διαφόρων αέριων ρυπαντών από την ατμόσφαιρα (διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου κ.λπ.) που προέρχονται από τη βιομηχανία, τα μέσα συγκοινωνίας κι άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, η συμβολή στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο ιδιαίτερος ρόλος για τη διατήρηση ισορροπίας των υδάτων, αποτελούν κάποιες μόνο από τις πτυχές που αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο της παραπάνω σχέσης.Η δασική μετεωρολογία και κλιματολογία έχοντας ως αντικείμενο τις αλληλεπιδράσεις των δασικών οικοσυστημάτων με το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, δίνει τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή διαχείριση των δασών, καθώς και για τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών που αφορούν την ανάπτυξη και την ευδοκίμηση των φυτών. Η επίδραση του κλίματος στον τομέα της Δασολογίας αγγίζει σχεδόν όλες τις γνωστικές περιοχές, από τις διαδικασίες εδαφογένεσης και ανάπτυξης των φυτών, μέχρι την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές.
1. Μαθήματα δασικής μετεωρολογίας και κλιματολογίας: εισαγωγή2. Η ατμοσφαίρα της γης3. Η ηλιακή ακτινοβολία4. Η θερμοκρασία του αέρα5. Η ατμοσφαιρική υγρασία6. Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα7. Η ατμοσφαίρα σε κίνηση8. Η γενική κυκλοφορία της ατμοσφαίρας9. Ατμοσφαιρικές διαταράξεις10. Κατάταξη και περιγραφή των κλιμάτων της γης11. Ατμοσφαιρικό περιβάλλον και άνθρωπος12. Κλιματική αλλαγή
Keywords: Forest meteorology; Κλιματική κατάταξη; Ατμόσφαιρα; Μετεωρολογικά φαινόμενα; Δασική κλιματολογία; Δασική μετεωρολογία; Γεωπονικές επιστήμες -- Φυσικοί πόροι, επιστήμες γης και περιβάλλοντος -- Διαχείριση φυσικών πόρων -- Διαχείριση υδάτων; Γεωπονικές επιστήμες -- Δασική επιστήμη και δασικά προϊόντα -- Δασική οικολογία -- Δασικά οικοσυστήματα; Γεωπονικές επιστήμες -- Φυσικοί πόροι, επιστήμες γης και περιβάλλοντος -- Διαχείριση φυσικών πόρων