Γραφικά και εικονική πραγματικότητα Θεωρία και εφαρμογές - Μουστάκας, Κωνσταντίνος; Παλιόκας, Ιωάννης; Τσακίρης, Αθανάσιος; Τζοβάρας, Δημήτριος; Νικολαΐδης, Νικόλαος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και σε επιστήμονες και επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν σε βάθος τις θεωρητικές έννοιες της περιοχής των γραφικών. Λόγω της αλληλεπιδραστικής φύσης του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μη εξοικειωμένους αναγνώστες αλλά και από επιστήμονες της περιοχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω του βιβλίου να αποκτήσουν ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, απαραίτητο για την κατανόηση εννοιών που σχετίζονται με:- 3Δ απεικόνιση- Μετασχηματισμοί στις 2 και 3 διαστάσεις- 3Δ αναπαράσταση αντικειμένων- Αποκοπή, περικοπή, χρώμα, υφή, φωτισμός- Κίνηση, προσομοίωση βάσει φυσικής- Εικονική πραγματικότηταΤι βιβλίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλεί σταδιακά το ενδιαφέρον του αναγνώστη-εκπαιδευόμενου, παρουσιάζοντας αρχικά θεμελιώδεις έννοιες, απαραίτητες για την κατανόηση πιο περίπλοκων διεργασιών. Στη συνέχεια αναλύονται πιο περίπλοκα αλλά και ελκυστικά προβλήματα και διεργασίες. Έτσι μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη:Μέρος 1:- Κεφάλαια 2,3,4,5,6- Θεμελιώδεις έννοιες γραφικώνΜέρος 2:- Κεφάλαια 7,8- Προχωρημένα προβλήματα γραφικώνΜέρος 3:- Κεφάλαια 9,10- Τεχνολογίες αιχμής στην περιοχή των γραφικών και της εικονικής πραγματικότητας- Στα κεφάλαια αυτά θα προστεθεί και υλικό από την τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα των συγγραφέωνΟι συγγραφείς στοχεύουν μεσοπρόθεσμα και μετά το τέλος της παρούσας δράσης ενίσχυσης να εμπλουτίζουν σταδιακά με νέα κεφάλαια το Μέρος 2 και Μέρος 3 του βιβλίου, ενώ για το Μέρος 1 προβλέπεται εμπλουτισμός των ήδη υπαρχόντων κεφαλαίων.
Keywords: Virtual reality; Προσομοίωση; Εικονική πραγματικότητα; Γραφικά; Επιστήμη υπολογιστών / Πληροφορική -- Διαχείριση πληροφορίας -- Συστήματα πολυμέσων; Επιστήμη υπολογιστών / Πληροφορική -- Γραφικά και οπτικοποίηση