Εργαστηριακές ασκήσεις ηλεκτρονικής - Κιζήρογλου, Μιχαήλ; Καραφυλλίδης, Ιωάννης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το προτεινόμενο βιβλίο αποτελεί ένα σύγχρονο σύγγραμμα για την εκπόνηση εργαστηριακών ασκήσεων ηλεκτρονικής, που συμπεριλαμβάνει σύνοψη του θεωρητικού υπόβαθρου, αναλυτικές οδηγίες εκπόνησης σε επίπεδο προσομοίωσης και πρωτοτυποποίησης καθώς και ειδικές τεχνικές υλοποίησης, για μια σειρά θεμάτων ηλεκτρονικής. Υιοθετείται μια ολιστική προσέγγιση της αναλογικής και ψηφιακής θεώρησης, σε άμεση σύνδεση με χρήσιμες, σύγχρονες εφαρμογές. Τα προτεινόμενα θέματα ηλεκτρονικής συμπεριλαμβάνουν την εισαγωγή στην προσομοίωση spice και πρωτοτυποποίηση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, τη δοκιμή παθητικών διατάξεων και απλών συστημάτων ταλάντωσης, τη λειτουργία και άμεσες εφαρμογές των MOSFET, κυκλώματα σε επίπεδο τελεστικού ενισχυτή, υλοποίηση λογικών πυλών, δοκιμή συνδυαστικών ψηφιακών συστημάτων και λύση προβλημάτων μηχανικής με υλοποίηση ψηφιακών μηχανών. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται δύο ασκήσεις σύγχρονων τεχνικών πρωτοτυποποίησης σε επίπεδο τυπωμένης πλακέτας και μικρομηχανικής. Τα θέματα συνδέονται με εφαρμογές που συμπεριλαμβάνουν έξυπνα συστήματα περιβαλλοντικής ηλεκτρονικής, ηλεκτρονικά συστήματα οχημάτων, σύγχρονων οικιακών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει προεκτάσεις καινοτομίας καθώς καλλιεργεί τις κατάλληλες δεξιότητες (σύλληψη εφαρμογής, προσομοίωση, πρωτοτυποποίηση και εργαστηριακή δοκιμή) για την ανάπτυξη πρωτότυπων συστημάτων σε τομείς όπως ενεργειακά αυτόνομα δίκτυα αισθητήρων και μικροηλεκτρομηχανολογικά συστήματα. Ο στόχος του προτεινόμενου συγγράμματος είναι η ενεργοποίηση δημιουργικού ενδιαφέροντος, η πρακτική εμπέδωση της θεωρίας και τεχνολογίας ηλεκτρονικής καθώς και η ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων (προσομοίωση, υλοποίηση, τεχνική κατάρτιση) για την υλοποίηση πρωτότυπων συστημάτων.
Πίνακας περιεχομένων 4Πίνακας συντομεύσεων-ακρωνύμια 5Πρόλογος 6Εργαστήριο 1: Προσομοίωση Ηλεκτρονικών Κυκλωμάτων 7Εργαστήριο 2: Τεχνικές Μέτρησης 13Εργαστήριο 3: Κυκλώματα Αντιστάσεων και Πυκνωτών 15Εργαστήριο 4: Μελέτη συμπεριφοράς της διόδου 19Εργαστήριο 5: Τεχνική Ευθείας Φόρτου 23Εργαστήριο 6: Το Αμφιπολικό Τρανζίστορ 27Εργαστήριο 7: Πόλωση του Αμφιπολικού Τρανζίστορ 31Εργαστήριο 8: Ενισχυτής κοινού εκπομπού 35Εργαστήριο 9: Διαφορικός ενισχυτής 39Εργαστήριο 10: Το MOSFET 43Εργαστήριο 11: Λογικές πύλες nMOS, pMOS και CMOS 47Εργαστήριο 12: Γραμμικά Κυκλώματα με Τελεστικούς Ενισχυτές 51Εργαστήριο 13: Κυκλώματα Διαφόρισης και Ολοκλήρωσης 55Εργαστήριο 14: Γεννήτρια τετραγωνικών παλμών 59με τον χρονιστή 555 59Εργαστήριο 15: Κυκλώματα Ταλάντωσης 63Εργαστήριο 16: Πολλαπλασιασμός σημάτων (Διαμόρφωση AM) 67Εργαστήριο 17: Κυκλώματα Σύγκρισης 71Εργαστήριο 18: Τεχνολογία Ψυχρών Κολλήσεων 75Παράρτημα Α: Γενικές οδηγίες πρωτοτυποποίησης κυκλωμάτων 81Παράρτημα B: Οδηγίες χρήσης ολοκληρωμένων διατάξεων 89
Keywords: Microelectronics -- Textbooks; Πρωτοτυποποίηση; Εφαρμογές; Αναλογικά ηλεκτρονικά; Ψηφιακά ηλεκτρονικά; Ηλεκτρονική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ηλεκτρονική τεχνολογία και μηχανική