Σύγχρονο εγχειρίδιο ενδοκρινολογίας ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ - Τσατσούλης, Αγαθοκλής; Φούντας, Αθανάσιος; Λάσπα, Ελένη; Χαράτση-Γιωτάκη, Ελένη (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το παρόν πόνημα “Σύγχρονο εγχειρίδιο Ενδοκρινολογίας” πραγματεύεται το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου. Η ανάπτυξη των θεμάτων γίνεται κατά επαγωγικό τρόπο από τη λειτουργική ανατομία και φυσιολογία, στους παθογενετικούς μηχανισμούς και την παθοφυσιολογία των διαταραχών των ενδοκρινών αδένων καθώς και στην κλινική έκφραση και αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών σε κλινικό επίπεδο. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται τόσο στους φοιτητές της ιατρικής και των παραϊατρικών σχολών, όσο και στους ειδικευομένους ιατρούς της Ενδοκρινολογίας αλλά και τους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι επιθυμούν να φρεσκάρουν τη γνώση τους στο αντικείμενο της Ενδοκρινολογίας και του Μεταβολισμού.Το πρώτο κεφάλαιο περιγράφει τη λειτουργική οργάνωση του ενδοκρινικού συστήματος καθώς και τις γενικές αρχές της ορμονικής σύνθεσης, έκκρισης και βιολογικές δράσεις στα όργανα στόχους. Στα κεφάλαια 2 με 7 περιγράφεται η δομή και λειτουργία των ενδοκρινών αδένων ή ενδοκρινικών συστημάτων καθώς και οι διαταραχές της λειτουργίας των αδένων από την παθογένεια στην κλινική τους έκφραση. Στο κεφάλαιο 8 περιγράφονται οι επείγουσες καταστάσεις στην Ενδοκρινολογία καθώς και η αντιμετώπιση τους. Πιστεύεται ότι η κατανόηση των μηχανισμών της φυσιολογικής λειτουργίας των ενδοκρινών αδένων καθώς και των υποκείμενων παθογενετικών μηχανισμών των λειτουργικών διαταραχών θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση της κλινικής έκφρασης των ενδοκρινικών νοσημάτων και την ορθολογική θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
Keywords: Endocrinology; Endocrine glands -- Physiology; Διαταραχές ενδοκρινικής λειτουργίας; Αδενώματα ενδοκρινών αδένων; Ενδοκρινή αυτοάνοσα; Σακχαρώδης διαβήτης; Ορμονική έκκριση και δράση; Ενδοκρινής αδένες; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Εσωτερική ιατρική; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Εσωτερική ιατρική -- Ενδοκρινολογία