Πολιτιστική διπλωματία Ο πολιτισμός στην εξωτερική πολίτικη και τις διεθνείς σχέσεις - Βασιλειάδης, Νικόλαος; Μπουτσιούκη, Σοφία; Μπέλλου, Φωτεινή (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το σύγγραμμα επιχειρεί μία ιχνηλάτηση της σημασίας της Πολιτιστικής Διπλωματίας, όπως αυτή συναρτάται με την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων και των διεθνών οργανισμών. Στο πρώτο μέρος θα αναλυθεί η έννοια της πολιτιστικής διπλωματίας και θα επιχειρηθεί η αναδίφηση της ιστορικής της εξέλιξης, καθώς και η ανάλυση του περιεχομένου και των φορέων της. Στην συνέχεια θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνική διμερή πολιτιστική διπλωματία και πως αυτή ασκείται ( Υπ.Εξ., Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Παιδείας, Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.ο.κ.) ενώ θα γίνει μια ενδεικτική αναφορά στην πολιτιστική διπλωματία άλλων κρατών (π.χ. Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ο.κ.). Στο δεύτερο μέρος του συγγράμματος θα παρατεθεί ανάλυση που θα αφορά την πολυμερή πολιτιστική διπλωματία και τους οργανισμούς και τα φόρα στα πλαίσια των οποίων αυτή ασκείται. Θα αναδειχθεί η σχέση της πολιτιστικής διπλωματίας και της θρησκείας, ενώ, επίσης, θα ιχνηλατηθούν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές όψεις της πολιτιστικής διπλωματίας. Επί τω τέλει, θα αναδειχθεί ο ρόλος της UNESCO, της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και άλλων θεσμών στο πεδίο αυτών όπως ο Πολιτιστικός διάλογος Ευρώπης-Ασίας(ASEM). υ Εν κατακλείδι, το προτεινόμενο σύγγραμμα θα πραγματευτεί ζητήματα που αφορούν το διεθνές περιβάλλον και τις σύγχρονες προκλήσεις, την σύγκρουση των πολιτισμών αλλά και τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο.
1. Πολιτιστική Διπλωματία. Ιστορική αναδρομή. Ορισμοί 2. Η Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία 3. Η Διμερής Πολιτιστική Διπλωματία 4. Η πολυμερής Πολιτιστική Διπλωματία. Διεθνείς Οργανισμοί και Διεθνείς Συλλογικές Πρωτοβουλίες 5. Η πολυμερής Πολιτιστική Διπλωματία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση 6. Πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της Πολιτιστικής Διπλωματίας 7. Πολιτισμός και Διεθνείς Σχέσεις 8. Θρησκεία και Διεθνής Πολιτική 9. Ο πολιτισμός στην παγκόσμια πολιτική: θεωρία και πράξη 10. Ειδικά θέματα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς: Πολιτιστική γενοκτονία, πολιτιστική κάθαρση και η εφαρμογή των κανόνων διεθνούς δικαίου στην περίπτωση του ISIS
Keywords: Cultural diplomacy; Διαπολιτισμικός διάλογος; Διαθρησκειακός διάλογος; Ευρωπαϊκή ένωση; Συμβούλιο της Ευρώπης; Ουνέσκο; Διπλωματία; Πολιτισμός; Πολιτικές επιστήμες -- Εξωτερική πολιτική; Πολιτικές επιστήμες -- Διεθνής πολιτική; Ανθρωπολογία (Μη φυσική) -- Κοινωνική και πολιτισμική ανθρωπολογία -- Πολιτισμός και τρόπος ζωής -- Πολιτιστική πολιτική