Ανάκτηση πληροφορίας Θεωρία, αλγόριθμοι, εφαρμογες - Παπαδόπουλος, Απόστολος; Μανωλόπουλος, Ιωάννης; Τσίχλας, Κωνσταντίνος; Κατσαρός, Δημήτριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο καλύπτει τα βασικά θέματα της περιοχής της Ανάκτησης Πληροφορίας δίνοντας στον αναγνώστη τις απαραίτητες γνώσεις για να γνωρίσει την περιοχή και να κατανοήσει τα βασικά εργαλεία. Αν και δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, καλό θα είναι ο αναγνώστης να κατέχει βασικές γνώσεις Δομών Δεδομένων, Αλγορίθμων και Βάσεων Δεδομένων. Αρχικά δίνονται τα βασικότερα μοντέλα Ανάκτησης τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται δύο βασικοί μηχανισμοί καταλόγων: ο αντεστραμμένος κατάλογος και ο κατάλογος υπογραφών. Οι κατάλογοι χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποδοτική απάντηση ερωτημάτων. Στη συνέχεια, καλύπτεται η Ανάδραση Σχετικότητας που προσβλέπει στην αύξηση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων και παρακάτω καλύπτονται τα βασικότερα θέματα της Ανάκτησης στον Παγκόσμιο Ιστό. Το επόμενο κεφάλαιο μελετά τη Λανθάνουσα Σημασιολογική Ανάλυση, που αποτελεί βασική τεχνική βελτίωσης της ποιτότητας των αποτελεσμάτων. Στο επόμενο κεφάλαιο, μελετούμε θέματα που αφορούν σε Παράλληλη Ανάκτηση Πληροφορίας που έχει σκοπό την αύξηση της επίδοσης των αλγορίθμων αναζήτησης χρησιμοποιώντας πολλαπλούς πόρους. Τέλος, το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα κεφάλαιο που περιέχει ειδικά θέματα.
1. Εισαγωγή στην ανάκτηση πληροφορίας2. Αποτίμηση αποτελεσματικότητας3. To λογικό μοντέλο4. Το διανυσματικό μοντέλο5. Το πιθανοκρατικό μοντέλο6. Ο αντεστραμμένος κατάλογος7. Ο κατάλογος υπογραφών8. Λανθάνουσα σημασιολογική ανάλυση9. Ανάκτηση στον παγκόσμιο ιστό10. Μετατροπή ερωτήματος και ανατροφοδότηση σχετικότητας
Keywords: Information retrieval; Μοντέλα ανάκτησης; Παράλληλη και κατανεμημένη ανάκτηση; Επεξργασία ερωτημάτων; Κατάλογοι; Μηχανές αναζήτησης; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διαχείριση πληροφορίας -- Αποθήκευση και ανάκτηση πληροφοριών