Εργαστηριακές ασκήσεις διαχείρισης εδαφών - Σινάνης, Κωνσταντίνος; Κεραμίδας, Βησσαρίων (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο Εργαστηριακές ασκήσεις Διαχείρισης εδαφών απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές των Γεωπονικών Σχολών των ΑΕΙ και καλύπτει τις ανάγκες του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος της Εφαρμοσμένης εδαφολογίας και της Διαχείρισης εδαφών. Είναι χρήσιμο επίσης και στους αποφοίτους των Σχολών αυτών σαν συμβουλευτικό εγχειρίδιο. Περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων εδάφους και νερού άρδευσης, από τα αποτελέσματα των οποίων βοηθιέται κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίσει τις φυσικοχημικές ιδιότητες των εδαφών, το είδος και το βαθμό παθογένειας τους, με βάση τον οποίο μπορεί να σχεδιάσει την εξυγίανσή τους και τέλος την ποιότητα του νερού άρδευσης, με βάση την οποία σχεδιάζει τη διαχείρισή του.Η δομή κάθε εργαστηριακού προσδιορισμού περιλαμβάνει την ανάπτυξη του θεωρητικού του υπόβαθρου, την αναφορά στις μεθόδους που έχουν προταθεί για τη διεξαγωγή του, την επιλογή κατά περίπτωση της πιο κατάλληλης για εφαρμογή μεθόδου και την εκτέλεσή της. Αυτή περιλαμβάνει την αφορά των απαιτούμενων υλικών και οργάνων και των οδηγιών χρήσης τους, τα απαιτούμενα αντιδραστήρια και τον τρόπο παρασκευής τους, την εφαρμογή της μεθόδου, την εξαγωγή του αποτελέσματος και την αξιολόγησή του και τέλος το σχολιασμό της μεθόδου.
1. Λήψη αδιατάρακτου δείγματος, δειγματοληψία προβληματικών εδαφών 2. Φυσικές ιδιότητες του εδάφους 3. Το νερό άρδευσης 4. Η βελτίωση του pH του εδάφους 5. Η εναλάτωση του εδάφους 6. Η νατρίωση του εδάφους 7. Παράρτημα λυμένων ασκήσεων
Keywords: Soil management; Εδαφοφυσική; Εδαφοχημεία; Εφαρμοσμένη εδαφολογία; Γεωπονικές επιστήμες -- Φυσικοί πόροι, Επιστήμες γης και περιβάλλοντος -- Εδαφολογία -- Εδαφοφυσική; Χημεία/Γενική χημεία -- Γεωχημεία -- Εδαφοχημεία; Γεωπονικές επιστήμες -- Φυσικοί πόροι, Επιστήμες γης και περιβάλλοντος -- Εδαφολογία -- Εφαρμοσμένη εδαφολογία