Παγκόσμια πολιτική – δρώντες, δομές & διαδικασίες - Φραγκονικολόπουλος, Χρήστος; Προέδρου, Φίλιππος; Χουλιάρας, Αστέριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Σκοπός του βιβλίου είναι η κατανόηση από μέρους των φοιτητών του τρόπου παραγωγής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, το πρώτο μέρος του βιβλίου (κεφάλαια 1-2), εξετάζει τις κεντρικές έννοιες καθώς και τις κύριες θεωρητικές προσεγγίσεις της παγκόσμιας πολιτικής μέσα από μία σύγχρονη και κριτική ματιά. Με αυτό το υπόβαθρο, το δεύτερο μέρος (κεφάλαια 3-8), εξετάζει και αναλύει όλες τις κατηγορίες δρώντων της παγκόσμιας πολιτικής και τη συνεργιστική αλληλόδρασή τους. Ειδικότερα, εξετάζει το σύγχρονο ρόλο του κράτους, την εξάπλωση των αρμοδιοτήτων του αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, με μία παράλληλη συζήτηση των δομών περιφερειακής ολοκλήρωσης και παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς και των μη-κρατικών δρώντων (επιχειρήσεις και ΜΚΟ) που σε πολλές περιπτώσεις συμπράττουν στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων. Στόχευση του βιβλίου είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τις περίπλοκες διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι διαφορετικοί δρώντες διαμορφώνουν την πολιτική στο παγκόσμιο σύστημα. Συνολικά, το προτεινόμενο σύγγραμμα επιδιώκει την απομάκρυνση από απλουστευτικές και μονο-παραγοντικές θεωρήσεις και την κατάδειξη της πολυπλοκότητας των διαδικασιών και των δομών της παγκόσμιας πολιτικής μέσα από την αύξηση των κατηγοριών των διεθνών δρώντων, καθώς και των πολλαπλών οδών μέσω των οποίων αυτοί συν-διαμορφώνουν το παγκόσμιο σκηνικό. Επιχειρεί, στο ίδιο πλαίσιο, να καταδείξει και τη μετάβαση από τη διεθνή στην παγκόσμια πολιτική και να πλαισιώσει τα παραδοσιακά ζητήματα που άπτονται του εθνικού συμφέροντος με την ανάδειξη της ανάγκης παροχής παγκόσμιων δημόσιων αγαθών.
1. Κεντρικές έννοιες της παγκόσμιας πολιτικής 2. Θεωρητικές προσεγγίσεις 3. Το κράτος στον 21ο αιώνα - Ρόλος, αρμοδιότητες και προκλήσεις 4. Η σημασία και ο ρόλος της περιφερειακής ολοκλήρωσης 5. Παγκόσμια διακυβέρνηση- το πολιτικό σκέλος 6. Παγκόσμια διακυβέρνηση – το οικονομικό σκέλος 7. Αγορές και εταιρικοί δρώντες 8. Παγκόσμια Κοινωνία Πολιτών και ΜΚΟ 9. ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Άδεια Χρήσης
Keywords: World politics; Παγκόσμια διακυβέρνηση; Παγκόσμια συστήματα λήψης αποφάσεων; Παγκόσμιοι διακρατικοί και μη οργανισμοί; Υπερεθνικισμός; Παγκοσμιοποίηση; Θεωρίες διεθνών σχέσεων; Πολιτικές επιστήμες