Σχεδίαση και ανάλυση αλγορίθμων - Τσίχλας, Κωνσταντίνος; Μανωλόπουλος, Ιωάννης; Γούναρης, Αναστάσιος; Σιούτας, Σπυρίδων (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το αντικείμενο των Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων είναι εξαιρετικά πλούσιο και έχουν γραφεί πολλά σχετικά και εξαιρετικά αξιόλογα βιβλία τόσο στη διεθνή όσο και στην ελληνική βιβλιογραφία. Το παρόν σύγγραμμα είναι μία προσπάθεια συλλογικής αποτύπωσης ενός υλικού και μίας εμπειρίας που συγκεντρώθηκαν μετά από πολλά χρόνια έρευνας και διδασκαλίας αντικειμένων σχετικών με Αλγορίθμους και Δομές Δεδομένων και Θεωρία Γραφημάτων. Σκοπός της συνθετικής αυτής προσπάθειας είναι η ομογενοποιημένη καταγραφή μίας διδακτικής προσέγγισης που θέλει να εστιάσει ιδιαιτέρως στο σκέλος της Ανάλυσης Αλγορίθμων, όπως αυτή παρουσιάζεται στα αντίστοιχα κλασικά βιβλία και άρθρα, αλλά και σε συνδυασμό με την ανάλυση κλασικών Δομών Δεδομένων (κάτι που δεν είναι χρονικά εφικτό μέσα από ένα εξαμηνιαίο μάθημα Δομών Δεδομένων). Κοινός δε παρονομαστής των εξεταζόμενων αντικειμένων είναι μία εν τέλει μηχανιστική μεθοδολογία με σκοπό την επίλυση κάθε συγκεκριμένου προβλήματος μέσω όσο το δυνατό περισσοτέρων εναλλακτικών τεχνικών, που συγκρίνονται και αξιολογούνται. Το σύγγραμμα αυτό θα αποτελεί έναν αξιόλογο βοηθό για τον φοιτητή που προσπαθεί να κατανοήσει την έννοια των Αλγορίθμων αφού θα δίνει μία διαφορετική ματιά σε αυτά τα θέματα.
Keywords: Computer algorithms; Προσεγγιστικοί αλγόριθμοι; Αλγόριθμοι συμβολοσειρών; Αλγόριθμοι γραφημάτων; Τυχαιοποιημένοι αλγόριθμοι; Ανταγωνιστική ανάλυση; Επιμερισμένη ανάλυση; Αλγόριθμοι ταξινόμησης; Αλγόριθμοι αναζήτησης; Διακλάδωση με περιορισμό; Οπισθοδρόμηση; Δυναμικός προγραμματισμός; Απληστία; Γεννήτριες συναρτήσεις; Αναδρομικές σχέσεις; Ασυμπτωτικές εκτιμήσεις; Επιστήμη υπολογιστών / Πληροφορική -- Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα -- Βασικές δομές δεδομένων και αλγόριθμοι