Πληροφοριακά συστήματα στο διαδίκτυο Μοντέλα, αρχιτεκτονικές, εφαρμογές, προγραμματισμός - Μητρόπουλος, Σαράντης; Δουληγέρης, Χρήστος; Θεοδωρίδης, Ιωάννης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο διαπραγματεύεται μια σειρά από σημαντικά μοντέρνα θέματα των Πληροφοριακών Συστημάτων στο Διαδίκτυο, και από επιχειρησιακή άποψη αλλά και από τεχνολογική. Από επιχειρησιακή άποψη εξετάζει τον ρόλο τους στις ενδοεπιχειρησιακές και δι-επιχειρησιακές λειτουργίες, τις κύριες εφαρμογές και τα λειτουργικά μοντέλα που πρέπει να ικανοποιούν. Κατόπιν εξετάζονται οι τεχνολογίες που τα επηρεάζουν καθώς και η αρχιτεκτονική τους. Εν συνεχεία κάνουμε μία επισκόπηση των βασικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στη μεριά του πελάτη, όπως HTML5, JSon, CSS και JQuery. Για την ανάπτυξη των Πληροφοριακών Συστημάτων βασιζόμαστε στη γλώσσα προγραμματισμού Java, εστιάζοντας στην τεχνολογία JSP/Servlets. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζουμε μοντέρνες τεχνικές διαδικτυακού προγραμματισμού, τα web application frameworks, όπως π.χ. Struts, Spring, καθώς και τη χρήση του Hibernate API για τη σύνδεση με τη βάση δεδομένων. Κατόπιν ασχολούμαστε με την ασφάλεια των διαδικτυακών πληροφοριακών συστημάτων, διαστασιολογώντας τις κύριες παραμέτρους ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνει ο προγραμματιστής υπόψη. Μετά, παρουσιάζουμε τα web services και την σύνθεση μέσω κατάλληλων μοντέλων. H σύνθεση των Web Services είναι προστάδιο των υπηρεσιοστραφών αρχιτεκτονικών, οι οποίες αρχιτεκτονικές οδηγούν τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων των επιχειρήσεων. Παρουσιάζεται εξέχον παράδειγμα υπηρεσιοστραφούς αρχιτεκτονικής, το Enterprise Service Bus (ESB). Εξετάζουμε την διείσδυση στα διαδικτυακά πληροφοριακά συστήματα των νέων τεχνολογιών ανάπτυξης εφαρμογών στο πλαίσιο έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing). Εν κατακλείδι, συζητάμε τη μεθοδολογία ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων στο Διαδίκτυο.
Keywords: Information technology; World Wide Web; Προγραμματισμός υπολογιστών; Διαδικτυακές εφαρμογές; Ηλεκτρονικό επιχειρείν; Πληροφοριακά συστήματα; Διαδίκτυο; Πολιτικές επιστήμες -- Τομείς (της) πολιτικής -- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Τεχνολογίες παγκόσμιου ιστού; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Αρχές ανάπτυξης λογισμικού; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Γλώσσες προγραμματισμού; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διαχείριση πληροφορίας