Ειδική παθολογία πεπτικού συστήματος χοίρου - Παπατσίρος, Βασίλειος; Παπαϊωάννου, Νικόλαος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το προτεινόμενο σύγγραμμα θα αναφέρεται σε γενικά στοιχεία της παθοφυσιολογίας και ανοσολογίας του πεπτικού συστήματος του χοίρου και ειδικότερα σε νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις, στην αιτιολογία των οποίων εμπλέκονται βακτήρια, ιοί, παράσιτα και διάφοροι διαχειριστικοί παράγοντες (π.χ. σφάλματα διατροφής, μεταχείριση ζώων, συνθήκες διαβίωσης, περιβαλλοντικοί παράγοντες κ.α.). Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στην αιτιοπαθογένεια, στην κλινική εικόνα, στη διάγνωση, στην αντιμετώπιση σε επίπεδο θεραπείας και μεταφύλαξης καθώς και στην προφύλαξη - πρόληψη. Πιο συγκεκριμένα, η προφύλαξη και η μεταφύλαξη των νοσημάτων επικεντρώνεται κυρίως στην επιλογή των κατάλληλων φαρμακευτικών και μη ουσιών (π.χ. αντιμικροβιακά φάρμακα, εναλλακτικά των αντιβιοτικών κ.α.), τον τρόπο χορήγησής τους καθώς και την εφαρμογή των απαραίτητων εμβολιακών προγραμμάτων.
Keywords: Swine -- Diseases; Λοιμώξεις; Νοσήματα; Πεπτικό σύστημα; Διαχείριση της υγείας; Παθολογία; Χοίρος; Γεωπονικές επιστήμες -- Αγροτική και γεωργική κοινωνιολογία -- Κτηνιατρική εκπαίδευση