Η κοινωνιολογία της θρησκείας μεταξύ εκπαίδευσης και κοινωνίας - Καραμούζης, Πολύκαρπος; Παπαρίζος, Αντώνιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Παιδαγωγικών και Κοινωνιολογικών Σχολών, καθώς και σε φοιτητές Θεολογικών Σχολών και Τμημάτων που σχετίζονται με τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Ιδιαίτερα η σχέση του με τις επιστήμες της Αγωγής δίνει τη δυνατότητα στους διδάσκοντες, φοιτητές, σπουδαστές, αλλά και στους επαγγελματίες του χώρου να εξοικειωθούν με προσεγγίσεις που σχετίζονται: Α) με την Κοινωνιολογία της Θρησκείας ως επιστημονικής μεθόδου μελέτης της θρησκείας Β) με θέματα όπως: πολυπολυτισμικότητα, εκκοσμίκευση, θρησκευτικές παραδόσεις, θρησκευτική ελευθερία, δημοκρατικές αντιλήψεις κ.α. Γ) Το ρόλο της θρησκείας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και τα νέα σχολικά περιβάλλοντα μάθησης Δ) Τη σχέση μεταξύ κοινωνιολογίας – θρησκείας και εκπαίδευσης Ε) Την απαίτηση για ένα μάθημα διαθρησκειακής αγωγής στο σύγχρονο σχολείο Στ) Τη δημιουργία των προγραμμάτων σπουδών στη θρησκευτική εκπαίδευση με έμφαση στην ελληνική περίπτωση.
Keywords: Religion and sociology; Θρησκεία και εκπαίδευση; Σχέσεις κράτους εκκλησίας; Κοινωνιολογία της θρησκείας; Θρησκεία και θεολογία -- Θρησκευτικές δραστηριότητες -- Θρησκευτική αγωγή; Θρησκεία και θεολογία -- Θρησκεία; Κοινωνιολογία -- Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης; Κοινωνιολογία -- Μεθοδολογία και τεχνολογία της έρευνας; Εκπαίδευση και επιστήμες της αγωγής -- Εκπαιδευτικές πολιτικές; Κοινωνιολογία -- Κοινωνιολογία της θρησκείας