Αρχές διοίκησης αγροτικών συνεταιρισμών Προκλήσεις και προοπτικές - Κοντογεώργος, Αχιλλέας; Σεργάκη, Παναγιώτα; Σέμος, Αναστάσιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το παρόν βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα βασικό εγχειρίδιο για την ανάπτυξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα.Σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται οι πλέον βασικές λειτουργίες της Διοίκησης των συνεταιρισμών και αναλύονται τα εξής θέματα: Βασικές έννοιες για τη Διοίκηση των επιχειρήσεων καθώς και μια εισαγωγική προσέγγιση στις αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις ιδιαιτερότητες που αυτές παρουσιάζουν. Η εφαρμογή των συνεταιριστικών αρχών, και η προοπτική δημιουργίας μια νέας στρατηγικής ανάπτυξης που να βασίζεται σε αυτές. Οι Παραδοσιακοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και εναλλακτικές οι μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης. Ομάδες Παραγωγών.Θεωρία της επιχείρησης και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Παρουσίαση των Συνεταιρισμών Νέας γενιάς και της δυνατότητας ανάπτυξης τους στον Ελληνικό χώρο. Η λειτουργικότητα και ο ρόλος των αγροτικών συνεταιρισμών στην αγορά. Συγκριτική ανάλυση διάρθρωσης και νομοθεσίας των αγροτικών συνεταιρισμών διεθνώς. Εφαρμογή μικροοικονομικής θεωρίας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Επικεντρώνοντας στις Οικονομίες κλίμακας, την εσωτερική οργάνωση και αποτελεσματικότητα συνεταιριστικών οργανώσεων.Στρατηγικές ανάπτυξης αγροτικών συνεταιρισμών και βιομηχανιών τροφίμων. Το επιχειρηματικό σχέδιο ενός συνεταιρισμού. Πολιτική συγχωνεύσεων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Χρηματοδότηση και χρηματοοικονομικά προβλήματα στους συνεταιρισμούς. Αγροτικοί συνεταιρισμοί και συστήματα διασφάλισης ποιότητας. Η Οικονομική διαχείριση αγροτικών συνεταιρισμών.Τέλος παρουσιάζεται ένας πρακτικός οδηγός για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η δημιουργία και η ανάπτυξη ενός Αγροτικού συνεταιρισμού
1. Αρχές διοίκησης αγροτικών συνεταιρισμών: Εισαγωγή, Βασικές Έννοιες & Ορισμοί 2. Ιστορική Εξέλιξη των Συνεταιρισμών 3. Αρχές και Αξίες των Συνεταιρισμών 4. Οικονομική Θεωρία των Συνεταιρισμών 5. Οργάνωση και Διοίκηση Αγροτικών Συνεταιρισμών 6. Σύγκριση Αγροτικών Συνεταιρισμών με Ιδιωτικές επιχειρήσεις 7. Οργανωσιακη Συμπεριφορά των Μελών ενός Αγροτικού Συνεταιρισμού 8. Χρηματοοικονομική Διαχείριση Αγροτικών Συνεταιρισμών 9. Εναλλακτικές μορφές οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών 10. Η Λειτουργικότητα και ο ρυθμιστικός ρόλος των Αγροτικών Συνεταιρισμών 11. Πολιτικές Στήριξης των Αγροτικών Συνεταιρισμών – Συνεταιριστική νομοθεσία 12. Στρατηγικός Σχεδιασμός Αγροτικών Συνεταιρισμών. 13. Οδηγός δημιουργίας Αγροτικών Συνεταιρισμών
Keywords: Agriculture, Cooperative -- Management; Οικονομικά των θεσμών; Συνεταιρισμοί; Στρατηγική; Οργάνωση; Διοίκηση; Οικονομικές επιστήμες -- Αγροτική οικονομική και οικονομική φυσικών πόρων, περιβαλλοντική και οικολογική οικονομική -- Γεωργία -- Γεωργικές αγορές και εμπόριο, συνεταιρισμοί, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων