Βιοαναλυτική χημεία - Θεοδωρίδης, Γεώργιος; Γηρούση, Στέλλα; Ζαχαριάδης, Γεώργιος; Ζώτου, Αναστασία Στέλλα; Σαμανίδου, Βικτωρία; Γκίκα, Ελένη (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η Βιοναλυτική χημεία είναι ένα ταχέως αναπτυσόμενο πεδίο στην καρδιά των επιστημών ζωής και των θετικών επιστημών. Η βιοανάλυση χρησιμοποιεί αναλυτικές τεχνικές (χρωματογραφία, φασματοσκοπία μάζας κλπ) με στόχο την επίλυση βιολογικών προβλημάτων και την απόκτηση νέας γνώσης για τους μηχανισμούς της ζωής.Το βιβλίο περιγράφει το αντικείμενο της Βιοαναλυτικής Χημείας.Το πρώτο μέρος περιγράφει τις δύο βασικές γραμμές ανάπτυξης και εφαρμογής: Βιολογία Συστημάτων, τεχνικές Omics (γονιδιωματική, πρωτεομική, μεταβολομική) και Βιο-φαρμακευτική Ανάλυση.Τα βιολογικά υποστρώματα, τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες τους στη χημική ανάλυση περιγράφονται σε ξεχωριστό κεφάλαιο.Ο ρόλος των μετάλλων στον ανθρώπινο οργανισμό αναλύονται ξεχωριστά.Στο δεύτερο μέρος δίνονται οι κύριες αναλυτικές τεχνικές:Τεχνικές κατεργασίας βιολογικών δειγμάτων, Ηλεκτροανάλυση και Βιοαισθητήρες, Ανοσοχημικές Τεχνικές, Τριχοειδής ηλεκτροφόρηση, Χρωματογραφικές τεχνικές, Φασματομετρία μάζας, Βιοαναλυτικές εφαρμογές ICP-MS και LC-MS στη μεταλλομική ανάλυση, Ατομική φασματομετρία στην Ανάλυση βιολογικών υλικών.Τέλος δίνεται Επικύρωση Βιοαναλυτικών Μεθόδων σύμφωνα με τις οδηγίες ελεγκτικών μηχανισμών (π.x. FDA).
Υπάρχουν τέσσερις συνσυγγραφείς
Keywords: Analytical biochemistry; Τοξικολογία; Αναλυτικές τεχνικές; Μεταβολομική; Γονιδιωματική; Πρωτεομική; Βιοφαρμακευτική ανάλυση; Βιολογικά υλικά; Βιολογία συστημάτων; Βιοαισθητήρες; Βιοαναλυτική; Χημεία/Γενική χημεία -- Βιοχημεία; Επιστήμες της ζωής -- Μοριακές βιοεπιστήμες; Χημεία/Γενική χημεία -- Αναλυτική χημεία -- Βιοχημική ανάλυση; Χημεία/Γενική χημεία -- Αναλυτική χημεία; Χημεία/Γενική χημεία -- Αναλυτική χημεία -- Ενόργανη ανάλυση