Βιοϋλικά Εφαρμογές - Αναστασοπούλου, Ιωάννα; Δρίτσα, Βασιλική; Θεοφανίδης, Θεόφιλος; Υφαντής, Δημήτριος; Υφαντής, Κωνσταντίνος; Μουζάκης, Διονύσιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο θα καλύψει την ύλη του μαθήματος "ΒΙΟΫΛΙΚΑ- ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ" που διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα επιλογής του 8ου εξαμήνου στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, του ΕΜΠ. Το βιβλίο αποσκοπεί στην θεωρητική εμβάθυνση στη γνώση των βιοϋλικών και των εφαρμογών τους. Τα θέματα που περιγράφονται στο βιβλίο είναι η εισαγωγή στα βιοϋλικά, οι κατηγορίες των βιοϋλικών (μεταλλικά, κεραμικά, πολυμερή, σύνθετα), η χημεία, η μηχανική και οι φυσικοχημικές ιδιότητες των βιοϋλικών, ο σχεδιασμός και η σύνθεση των βιοϋλικών, η βιοσυμβατότητα, η τοξικότητα και η φθορά των βιοϋλικών. Επίσης, θα περιγραφούν αναλυτικά οι εφαρμογές των βιοϋλικών στην ιατρική (οδοντιατρικά εμφυτεύματα,οδοντικές αποκαταστάσεις και προθέσεις,χειρουργική, ορθοπαιδική, αρθροπλαστική ισχίου, καρδειαγγειακές προθέσεις, stents, βαλβίδες,τεχνητό δέρμα, εμφυτεύματα σιλικόνης).Τα βιοϋλικά είναι υλικά αιχμής, με υψηλή προστιθέμενη αξία με πολλές εφαρμογές στις επιστήμες της υγείας. Η μελέτη του συγκεκριμένου βιβλίου θα δώσει στον φοιτητή επαρκή γνώση για περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης δομής - ιδιοτήτων – βιοσυμβατότητας-βιοαπορροφησιμότητας των βιοϋλικών. Τελικός στόχος είναι η παροχή της απαραίτητης βασικής γνώσης, ώστε οι φοιτητές να μπορέσουν να σχεδιάσουν νέα υλικά με συγκεκριμένες φυσικοχημικές ιδιότητες, προκειμένου να καλυφθούν οι νέες απαιτήσεις των επιστημών υγείας.
Keywords: Biomedical materials; Εφαρμογές βιοϋλικών; Διάβρωση βιοϋλικών; Σύνθετα βιοϋλικά; Πολυμερή βιοϋλικά; Κεραμικά βιοϋλικά; Μεταλλικά βιοϋλικά; Χημεία υλικών; Βιοαπορροφήσιμα; Βιοδραστικά; Βιοαδρανή; Βιοσυμβατότητα; Βιοϋλικά; Χημεία / Γενική χημεία -- Φυσικοχημεία; Φυσική -- Διαθεματικές περιοχές της φυσικής και συναφείς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας -- Επιστήμη υλικών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική υλικών