Μέτρηση σύστασης του ανθρώπινου σώματος - Ζαφειρόπουλος, Βασίλειος; Φραγκιαδάκης, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το παρόν σύγγραμμα αποτελεί το κύριο βοήθημα του μαθήματος "Σύσταση Σώματος", του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας. Ο κύριος στόχος του μαθήματος / συγγράμματος είναι η εμπέδωση των αρχών πάνω στις οποίες βασίζονται οι κυριότερες μέθοδοι μέτρησης της σύστασης του ανθρώπινου σώματος, καθώς και η κατανόηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους, όπως και η σωστή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για κάθε κλινική περίπτωση. Π.χ. ο απόφοιτος που θα εργαστεί σε ένα νοσοκομείο, όπου πιθανώς είναι διαθέσιμες κάποιες μέθοδοι, θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει την κατάλληλη επιλογή μεθόδου, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του ασθενούς, το σκοπό της μέτρησης, την ακρίβεια κλπ. Επίσης ο φοιτητής ασκείται πάνω σε πρακτικά προβλήματα εκτίμησης της σύστασης σώματος (π.χ. ποσοστό λίπους, μυϊκής μάζας, ενυδάτωσης κτλ.) χρησιμοποιώντας τα διάφορα δεδομένα των μετρήσεων της σύστασης σώματος. Ανάμεσα στις πολλές εφαρμογές της μέτρησης σύστασης σώματος, μπορούμε να αναφέρομε τον προσδιορισμό του κινδύνου υγείας του ασθενούς που συνδέεται με υπερβολικά χαμηλά ή υψηλά επίπεδα λίπους, τον έλεγχο των αλλαγών της σύστασης σώματος που συνδέονται με ορισμένες ασθένειες, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων διατροφής και άσκησης στη βελτίωση της σύστασης σώματος του ασθενή, την εκτίμηση της ιδανικής μάζας του σώματος για συγκεκριμένα άτομα και αθλητές, την τεκμηρίωση των απαραίτητων διαιτητικών οδηγιών, τον έλεγχο της εξέλιξης και της ωρίμανσης της σύστασης σώματος των παιδιών κ.ά. Η εκτίμηση της Ημερήσιας Ενεργειακής Δαπάνης Ηρεμίας αποτελεί μια βασική προτεραιότητα για ένα διαιτολόγο και επιτυγχάνεται μέσω της μέτρησης της άλιπης μάζας, χρησιμοποιώντας εξισώσεις τύπου σύστασης σώματος ή μέσω της σπιρομέτρησης του ασθενούς. Όλα αυτά τα θέματα εμπεριέχονται στο προτεινόμενο βιβλίο, όπως επίσης και πραγματικά παραδείγματα εφαρμογής των διάφορων μεθόδων. Εκτός του 1ου κεφαλαίου, κάθε επόμενο κεφάλαιο επικεντρώνεται σε μια κατηγορία μεθόδων.
Keywords: Anthropometry -- Methods; Human body -- Composition -- Measurement; Τρισδιάστατες μέθοδοι απεικόνισης; Ανάλυση μέσω ενεργοποίησης νετρονίων; Υπέρηχοι; Δερματοπτυχομέτρηση; Ανθρωπομετρία; Σπιρομετρία; Ημερήσια ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας; Ολόσωμη ακτινοβολία Κ-40; Αξονική τομογραφία; Μαγνητική τομογραφία; Υδρομετρία; Αλληλεπίδραση στο εγγύς υπέρυθρο; Απορροφησιομετρία ακτινών-Χ διπλής ενέργειας; Βιοηλεκτρική εμπέδηση; Πληθυσμογραφία; Ζύγιση στο νερό; Μέθοδοι μέτρησης σύστασης σώματος; Μέθοδοι μέτρησης σύστασης ανθρώπινου σώματος; Κυτταρική μάζα; Ορισμός παχυσαρκίας; Μοντέλο πολλών τμημάτων; Μοντέλο δύο τμημάτων; Μοριακό επίπεδο μελέτης ανθρώπινου σώματος; Νερό σώματος; Αλιπή μάζα; Μυϊκή μάζα; Επί τοις εκατό ποσοστό λίπους; Λίπος σώματος; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ιατρική τεχνολογία και μηχανική -- Ιατρικά όργανα; Φυσική -- Διαθεματικες περιοχές της φυσικής και συναφείς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας -- Βιοφυσική και ιατρική φυσική; Φυσική -- Γενική φυσική -- Μετρολογία, μετρήσεις και εργαστηριακές διαδικασίες; Επιστήμες υγείας -- Επιστήμες διατροφής -- Διαιτητική/διαιτολογία