Εργαστηριακές ασκήσεις φυσικής II Για φοιτητές πολυτεχνικών σχολών - Σεργάκη, Ελευθερία; Πετράκης, Παναγιώτης; Σταυρακάκης, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η ύλη που καλύπτει αφορά πειραματικές ασκήσεις Φυσικής για την κατανόηση της λειτουργίας βασικών συσκευών και κυκλωμάτων μέτρησης ηλεκτρικών μεγεθών (παλμογράφου, αναλογικών και ψηφιακών πολύμετρων, γέφυρας Wheatstone) και την κατασκευή ηλεκτρικών κυκλωμάτων πάνω σε βάσεις γρήγορης συνδεσμολογίας (bread boards). Μελετώνται σημαντικά ηλεκτρικά - μαγνητικά φαινόμενα, που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη τεχνολογία όπως φαινόμενο συντονισμού σε ηλεκτρικά κυκλώματα, φαινόμενο Hall (αισθητήρες), μετάδοση φωτός σε οπτικές ίνες, χρήση φαινομένων κυματικής οπτικής για τη μέτρηση μηκών και ταχύτητας του ήχου σε υγρά. Περιλαμβάνει πειράματα για την κατανόηση της φύσης του φωτός που ερμηνεύονται από την γεωμετρική οπτική (φακοί, ανάκλαση, διάθλαση) και φαινομένων που επιβεβαιώνουν την κυματική φύση του φωτός (συμβολή, περίθλαση, πόλωση). Περιέχει σημαντικά πειράματα για τους μελλοντικούς μηχανικούς, όπως μέτρησης μήκους με τη βοήθεια του φαινομένου συμβολής, μέτρησης της ταχύτητας του ήχου με οπτικό τρόπο (στάσιμα κύματα), μέτρησης οπτικά ενεργών διαλυμάτων (πόλωση), μέτρησης της σταθερής του Plank μέσω του φαινομένου περίθλασης. μελέτη γραμμικών φασμάτων με φασματόμετρο και πείραμα για την κατανόηση της διάδοσης σημάτων μέσω οπτικών ινών και της εφαρμογής τους στις τηλεπικοινωνίες.
Keywords: Physics -- Problems, exercises; Φάση; Άεργη αντίσταση; Συντονισμός; Οπτικές ίνες; Φασματόμετρο; Συμβολόμετρο; Ταχύτητα ήχου; Πόλωση φωτός; Οπτικά φράγματα; Λέιζερ; Συμβολή φωτός; Περίθλαση φωτός; Φακοί; Γεωμετρική οπτική; Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή; Μαγνητικό πεδίο; Ηλεκτρικά κυκλώματα; Φυσική -- Ηλεκτρομαγνητισμός, οπτική, ακουστική, μεταφορά θερμότητας, κλασική μηχανική, ρευστοδυναμική -- Οπτική -- Οπτική ινών; Φυσική -- Ηλεκτρομαγνητισμός, οπτική, ακουστική, μεταφορά θερμότητας, κλασική μηχανική, ρευστοδυναμική -- Οπτική -- Γεωμετρική οπτική; Φυσική -- Ηλεκτρομαγνητισμός, οπτική, ακουστική, μεταφορά θερμότητας, κλασική μηχανική, ρευστοδυναμική -- Ηλεκτρομαγνητισμός