Εργαστηριακές ασκήσεις εδαφολογίας - Σινάνης, Κωνσταντίνος; Κεραμίδας, Βησσαρίων (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο Εργαστηριακές ασκήσεις Εδαφολογίας απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές των Γεωπονικών Σχολών των ΑΕΙ και καλύπτει τις ανάγκες του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος της Εδαφολογίας. Επίσης, είναι χρήσιμο και στους αποφοίτους των Σχολών αυτών σαν συμβουλευτικό εγχειρίδιο. Περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων εδάφους, από τα αποτελέσματα των οποίων βοηθιέται κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίσει τις φυσικοχημικές ιδιότητες των εδαφών, καθώς και τη γονιμότητά τους.Η δομή κάθε εργαστηριακού προσδιορισμού περιλαμβάνει την ανάπτυξη του θεωρητικού του υπόβαθρου, την αναφορά στις μεθόδους που έχουν προταθεί για τη διεξαγωγή του, την επιλογή κατά περίπτωση, της πιο κατάλληλης για εφαρμογή μεθόδου και την εκτέλεσή της. Αυτή περιλαμβάνει την αναφορά των απαιτούμενων υλικών και οργάνων και των οδηγιών χρήσης τους, τα απαιτούμενα αντιδραστήρια και τον τρόπο παρασκευής τους, την εφαρμογή της μεθόδου, την εξαγωγή του αποτελέσματος και την αξιολόγησή του και τέλος το σχολιασμό της μεθόδου.
1. Κανόνες και υλικά εργαστηρίου 2. Δειγματοληψία του εδάφους 3. Κοκκομετρική ανάλυση του εδάφους 4. Προσδιορισμός του ελεύθερου ανθρακικού ασβεστίου 5. Προσδιορισμός του ενεργού ανθρακικού ασβεστίου 6. Προσδιορισμός της οργανικής ουσίας του εδάφους 7. Εκχύλισμα κορεσμού - pH - Υδατοδιαλυτά άλατα 8. Ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων - ανταλλάξιμα κατιόντα 9. Προσδιορισμός του αφομοιώσιμου ή διαθέσιμου καλίου 10. Προσδιορισμός του αφομοιώσιμου ή διαθέσιμου φωσφόρου 11. Προσδιορισμός του αφομοιώσιμου αζώτου 12. Προσδιορισμός των αφομοιώσιμων μορφών Ca, Mg, S, Cl και των μικροθρεπτικών Fe, Zn, Cu, Mn, B 13. Βαθμολόγηση των μεθόδων 14. Παράρτημα λυμένων ασκήσεων
Keywords: Soil science -- Study and teaching; Εφαρμοσμένη Εδαφολογία; Εδαφοχημεία; Εδαφολογία; Γεωπονικές επιστήμες -- Φυσικοί πόροι, Επιστήμες γης και περιβάλλοντος -- Εδαφολογία -- Εφαρμοσμένη εδαφολογία; Γεωπονικές επιστήμες -- Φυσικοί πόροι, Επιστήμες γης και περιβάλλοντος -- Εδαφολογία -- Χαρτογράφηση εδαφών; Χημεία/Γενική χημεία -- Γεωχημεία -- Εδαφοχημεία; Γεωπονικές επιστήμες -- Φυσικοί πόροι, Επιστήμες γης και περιβάλλοντος -- Εδαφολογία