Ειδικά κεφαλαία ανόργανης χημείας - Μπεάζη-Κατσιώτη, Μαργαρίτα; Όξενκιουν-Πετροπούλου, Μαρία (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Σε αυτό τον δύσκολο καιρό της Κρίσης (τόσο σε επίπεδο οικονομικό αλλά και σε αξιών/ηθικής), η Βιώσιμη Ανάπτυξη και η αξιοποίηση του Ελληνικού Ορυκτού Πλούτου είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για την Κοινωνία μας. Έχοντας τα παραπάνω υπόψιν, τα ελληνικά Βιομηχανικά Ορυκτά / Πετρώματα (Μπετονίτης, Χουντίτης, Χαλαζίας, Ζεόλιθος, Βωξίτης, Λατερίτες, Ελαφρόπετρα, Περλίτης, Λιγνίτης, Σφαλερίτης, Χαλκοπυρίτης, Γαληνίτης, Ασβεστόλιθος) και η αξιοποίηση αυτών λαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μέτρα, όσον αφορά: Ι. την Νομοθεσία: α. Κώδικας Μεταλλευτικών και Λατομικών Έργων -ΚΜΛΕ, β. Σχέδιο Νόμου για Υδρογονάνθρακες, γ. Ένταξη Ελλάδας σε Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για Πρώτες Ύλες (ευρωπαϊκή επιλογή 13 κρίσιμων ορυκτών: Sb, Be, Co, Ga, Ge, In, Mg, Nb, Ta, Sn, σπάνιες γαίες, φθορίτης, γραφίτης). ΙΙ. την χάραξη κατάλληλου αναπτυξιακού μοντέλου στην αξιοποίηση γεωθερμίας, μετάλλων, υδρογονανθράκων του υπεδάφους της χώρας για την έξοδο από την ύφεση. Οι παραπάνω Βασικοί Πυλώνες της Γνώσης και της Έρευνας μελετώνται στο παρόν σύγγραμμα υπό το πρίσμα των παρακάτω θεματικών περιοχών: - Προέλευση των στοιχείων. Κατανομή των στοιχείων στη Γη. - Μελέτη της δομής και των ιδιοτήτων των στοιχείων που απαντώνται στα βιομηχανικής σημασίας Ελληνικά ορυκτά. - Χημικοί δεσμοί. - Κρυσταλλική δομή. Ιδιότητες στερεών ενώσεων. - Αρχές κρυσταλλογραφίας. Ατέλειες δομής. - Συσχέτιση κρυσταλλικής και ηλεκτρονιακής δομής, με τις οπτικές, θερμικές, μηχανικές ιδιότητες, των ανοργάνων ενώσεων. - Σχηματισμός ορυκτών και πετρωμάτων. - Κατάταξη και Φυσικές/Μηχανικές ιδιότητες αυτών. - Βιομηχανικής σημασίας ορυκτά και πετρώματα. - Προσμίξεις στα ορυκτά. Δυνατότητες ποιοτικής αναβάθμισης. - Παράγοντες που επηρεάζουν την βιομηχανική σύνθεση με πρώτες ύλες ορυκτά και πετρώματα. - Βιομηχανικά ορυκτά – πετρώματα. - Μελέτη ορυκτών – πετρωμάτων μεγάλης βιομηχανικής σημασίας στον Ελλαδικό Χώρο. - Νομικό Πλαίσιο Προϊόντων Δομικών Κατασκευών – Οδηγίες – Πρότυπα – Σήμα CE.
Δομή της Γης, κατανομή των χημκών στοιχείων στην γη, διαγράμματα φάσεων, χημικοί δεσμοί και χημεία ορυκτών. Κρυσταλλογραφία, ανάπτυξη κρυστάλλων, κρυσταλλικά συστήμτα και κρυσταλλικά πλέγματα, κρυσταλλική δομή, αταξίες κρυσταλλικής δομής, στερεά διαλύματα, διευθύνσεις και επίπεδα κρυστάλλων. Φυσικές ιδιότητες, μηχανικές, θερμικές, οπτικές, ηλεκτρικές, μαγνητικές των υλικών. Ορυκτά, πυριτικά και μη-πυριτικά ορυκτά, πετρώματα, φυσικομηχανικές ιδότητες των πετρωμάτων. Χαρτογράφηση ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, χρήσεις των ορυκτών και των πετρωμάτων του Ελλαδικού χώρου. Νομικό πλαίσιο, εθνικό και Ευρωπαϊκό. Ορολογία. Βιβλιογραφία.
Keywords: Chemistry, inorganic; Νομοθεσία; Βιώσιμη ανάπτυξη; Αξιοποίηση ελληνικού ορυκτού πλούτου; Στερεά διαλύματα; Κρυσταλλικές ατέλειες; Προσμείξεις στα ορυκτά; Κατάταξη και ιδιότητες πετρωμάτων; Σχηματισμός ορυκτών και πετρωμάτων; Συσχέτιση κρυσταλλικής δομής με τις ιδιότητες των ανόργανων ενώσεων; Αρχές κρυσταλλογραφίας; Σχηματισμός των κυριότερων στοιχείων στη γη; Κατανομή; Προέλευση; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική ορυχείων και μεταλλουργίας -- Κοιτασματολογία/ορυκτολογία; Επιστήμες της γης -- Υλικά της γης; Χημεία / Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία -- Δομή ανόργανων ενώσεων; Φυσική -- Γεωφυσική και φυσική περιβάλλοντος