Διαχείριση σύνθετων καταστάσεων στο πλαίσιο της γηριατρικής οδοντιατρικής Ολοκληρωμένη οδοντιατρική περίθαλψη στον ηλικιωμένο ασθενή - Αναστασιάδου, Βασιλική; Τορτοπίδης, Δημήτριος; Τοπίτσογλου, Βασιλική; Σακελλάρη, Δήμητρα; Παντελίδου-Παπαδοπούλου, Ουρανία; Νάκα, Όλγα; Κωτσιομύτη, Ελένη (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Αναλύεται η επιστημονικά τεκμηριωμένη ολοκληρωμένη/συνολική οδοντιατρική φροντίδα στον ηλικιωμένο ασθενή. Αποτελεί συμβολή διαφορετικών αντικειμένων της επιστήμης με στόχο τη διατήρηση των δοντιών/μαλακών ιστών, την υγεία του στόματος και τη γενική υγεία. Η φιλοσοφία, σύμφωνα με τις αρχές της γηριατρικής, είναι ο προσδιορισμός προτεραιοτήτων κατά τη διάγνωση/πρόγνωση/αποκατάσταση και διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Η λήψη αποφάσεων και η προετοιμασία σχεδίων θεραπείας αποβλέπουν στην ενίσχυση της λειτουργίας/άνεσης/αισθητικής, σύμφωνα με τις συστάσεις του Π.Ο.Υ. Το βιβλίο αποτελείται από 21 κεφάλαια. Κατ’ αρχήν αναφέρονται τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα, όσον αφορά στην αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων και των αναγκών για οδοντιατρική φροντίδα. Στη συνέχεια περιγράφεται η φυσιολογία του γηρασμένου στοματογναθικού συστήματος και οι βασικές αρχές διαχείρισης σύνθετων καταστάσεων. Στα πλαίσια της διατήρησης των φυσικών δοντιών παρουσιάζονται οι κλινικές οντότητες/νόσοι του στόματος (τερηδόνα/περιοδοντική νόσος/εμπλοκή πολφού) που συναντώνται στην καθημερινή κλινική πράξη και αναλύονται οι θεραπευτικές επιλογές. Όσον αφορά στη διαχείριση της μερικής νωδότητας, παρουσιάζονται οι σύγχρονες σύνθετες οδοντικές αποκαταστάσεις. Αξιολογούνται η στρατηγική θέση και αριθμός των εναπομεινάντων δοντιών. Αναλύεται η προετοιμασία του στόματος σε σχέση με τις θεραπευτικές επιλογές. Σχετικά με τη διαχείριση της ολικής νωδότητας και την αποκατάσταση με ολικές οδοντοστοιχίες, αναλύονται πρωτόκολλα τροποποίησης της κατασκευής και παρουσιάζονται εναλλακτικές τεχνικές αντιμετώπισης. Περιγράφονται οι επιλογές, όσον αφορά στις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις, ανάλογα με την εκτίμηση παραγόντων κινδύνου/ συστηματικής υγείας. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους χρόνια πάσχοντες, τους ασθενείς με νόσο του Parkinson και νόσο Alzheimers’ εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων και των επιπλοκών. Τέλος περιγράφονται τα προληπτικά μέτρα και η φροντίδα συντήρησης μετά τη θεραπεία.
Keywords: Geriatric dentistry -- Methods; Older people -- Dental care; Σύνθετες προσθετικές αποκαταστάσεις ηλικιωμένων; Πρωτόκολλο διαχείρισης ηλικιωμένων; Γήρανση στοματογναθικού συστήματος; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρικές ειδικότητες -- Προσθετική δοντιών; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρική αναισθησία; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρική συγκόλληση; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Γηριατρική οδοντιατρική