Νεοελληνική γραμματεία 1670-1830 Ιδέες-πρόσωπα-κείμενα - Αθήνη, Αναστασία; Ξούριας, Ιωάννης; Ταμπάκη, Άννα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται ή μελετούν θέματα της παλαιότερης νεοελληνικής γραμματείας ή ενδιαφέρονται για μια συγκριτολογική θεώρηση της ελληνικής με τις ευρωπαϊκές γραμματείες. Προσφέρει μια ιστορικο-γραμματολογική παρουσίαση της νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, πρωτότυπης και μεταφρασμένης, από την επαύριο της πτώσης του Χάνδακα (1670) ως την ίδρυση του ελληνικού κράτους (1830) μέσα στα ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα. Ιδιαίτερη έκταση παραχωρείται στο κίνημα του Διαφωτισμού, στους βασικούς εκπροσώπους του (Βολταίρος, Ρουσώ, Μερσιέ κ.ά.) και στην επιρροή τους στη διαμόρφωση της νεοελληνικής λογοτεχνίας και σκέψης (Βούλγαρης, Μοισιόδαξ, Καταρτζής, Κοραής κ.α.). Η γραμματειακή παραγωγή μελετάται σε ιδιαίτερες ενότητες σύμφωνα με την ειδολογική ένταξη του υλικού: ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, εφημερίδες και φιλολογικά περιοδικά κτλ. Συνεξετάζονται οι αναδυόμενες αισθητικές και ποιητολογικές θεωρίες και παρουσιάζονται συνοπτικά οι φάσεις του γλωσσικού ζητήματος. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από τη σχετική βιβλιογραφία. Το συμβατικά αναφερόμενο στην παρούσα υποβαλλόμενη πρόταση ως κεφάλαιο 10 (έκτασης 50 περίπου σελίδων) αποτελεί ανθολόγιο λογοτεχνικών και άλλων κειμένων και συνιστά αναπόσπαστο μέρος της γραμματολογικής προσέγγισης. Το κάθε ανθολογούμενο κείμενο (συνήθως απόσπασμα από την πρώτη ή μεταγενέστερη έκδοση) μεταγράφεται σε μονοτονικό σύστημα με σιωπηλή απλοποίηση της ορθογραφίας και συνοδεύεται από γλωσσάρι (σε υποσελίδιες σημειώσεις). Προτάσσεται σύντομο εισαγωγικό σημείωμα για το κάθε κείμενο (και περίληψη της υπόθεσης για τα εκτενέστερα κείμενα). Επιτάσσεται ευρετήριο κυρίων ονομάτων και βασικών εννοιών.
Keywords: Greek literature, Modern -- History and criticism. -- 1670-1830; Ελληνική διασπορά; Φαναριώτες; Ελληνική παιδεία-εκπαίδευση; Ελληνικό βιβλίο; Ελληνικός τύπος; Ρητορική; Γλωσσικό ζήτημα; Μεταφρασμένη λογοτεχνία; Ποίηση; Πεζογραφία; Νεοελληνικός διαφωτισμός; Γραμματολογία; Κριτική; Νεοελληνική λογοτεχνία; Νεοελληνική φιλολογία; Τέχνες και γράμματα -- Φιλολογία; Τέχνες και γράμματα -- Φιλολογία -- Λογοτεχνία