Εφαρμογές καλών παρακτικών ομάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Ρόλοι, δραστηριότητες, δεξιότητες, μελών ομάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας - Καλοκαιρινού, Αθηνά; Μποδοσάκης, Πρόδρομος-Μερκούρης; Μαρκάκη, Άντα; Σακελλάρη, Ευανθία; Παπαδακάκη, Μαρία; Λιονής, Χρήστος; Λάγιου, Αρετή; Κριεμπάρδης, Αναστάσιος; Καπρέλη, Ελένη; Βιβιλάκη, Βικτωρία; Βελονάκη, Βενετία-Σοφία; Αδαμακίδου, Θεοδούλα; et al. (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Στο βιβλίο αυτό θα γίνει αναφορά στις αρχές που διέπουν την ανάπτυξη και λειτουργία της ομάδας ΠΦΥ όπως η συνεργασία των επαγγελματιών υγείας στην ομάδα της ΠΦΥ είναι η ασθενο/χρηστο-κεντρική προσέγγιση, η παροχή ποιοτικής φροντίδας και υπηρεσιών, η επαρκής πρόσβαση στις υπηρεσίες, η εμπιστοσύνη και σεβασμός μεταξύ των επαγγελματιών και η αποτελεσματική επικοινωνία. Η σύνθεσή της έχει καθοριστική σημασία για την ικανοποίηση των αναγκών του πληθυσμού. Η λειτουργία της ομάδας, παρά τα θετικά αποτελέσματά της, συχνά υποθάλπεται από παράγοντες όπως η απουσία συγκεκριμένου σκοπού και στόχων, η απουσία προσδιορισμού και αναγνώρισης του ρόλου των μελών, η έλλειψη ειλικρινής σεβασμού στο ρόλο των άλλων επαγγελματιών και η απουσία επαρκούς χρόνου για ομαδική συνεργασία. Αναφορά θα γίνει επίσης στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία της όπως η διεπιστημονική εκπαίδευση, η οργανωτική, λειτουργική και οικονομική υποστήριξη της και η αποτελεσματική ηγεσία.
Keywords: Health planning -- Greece; Primary health care; Διεπιστημονική ομάδα υγείας; Κοινοτική μαιευτική; Κοινοτική νοσηλευτική; Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία -- Προληπτική ιατρική; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία