Η προπονητική της πετοσφαίρισης Θεωρία, τεχνική, μεθοδολογία, πλάνα προπόνησης - Πατσιαούρας, Αστέριος; Αποστολίδης, Νικόλαος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η προπόνηση των αθλητών πετοσφαίρισης αποσκοπεί, αφενός μεν στην βελτίωση του παιχνιδιού της ομάδας, της ομαδικότητας και της ομοιογένειας του παιχνιδιού, αφετέρου δε στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των ικανοτήτων του κάθε αθλητή μεμονωμένα, ώστε να εξελιχθεί και ο ίδιος ατομικά σαν παίκτης. Ο προπονητής σε κάθε προπονητική μονάδα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα προαναφερόμενα επίπεδα. Για να το επιτύχει αυτό ο προπονητής πετοσφαίρισης δεν πρέπει να είναι μόνο ο ειδικός για τις ιδιαίτερες ασκήσεις που απαιτεί το άθλημα, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να κατέχει και γνώσεις και από άλλα αντικείμενα της αθλητικής επιστήμης όπως, της φυσιολογίας, της διατροφής, της αθλητιατρικής, της αθλητικής ψυχολογίας κλπ. Συνήθως οι προπονητές σε δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις που απαιτούν άμεσες λύσεις στην προπόνηση ή στον αγώνα εφαρμόζουν τεχνικές που γνωρίζουν από την αθλητική ή την προπονητική τους εμπειρία χωρίς να ακολουθούν ένα καθορισμένο σχέδιο και χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα των μεθόδων τους. Αυτό το οποίο λείπει είναι ένας συγκεκριμένος οδηγός για τις ενδεικνυόμενες μεθόδους χρησιμοποίησης προπόνησης ανάλογα με την κατηγορία, το φύλο των αθλουμένων και των ψυχολογικών τεχνικών ανάλογα με τις καταστάσεις που συμβαίνουν στην προπόνηση ή τον αγώνα. Για αυτό τον λόγο ενδεικτικά πλάνα προπόνησης θα υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου ώστε να μπορούνε να χρησιμοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο-αναγνώστη.
Keywords: Physical education and training; Μεθοδολογία προπόνησης; Πλάνα προπόνησης; Πετοσφαίριση; Προπονητική; Επιστήμες της ζωής -- Αθλητική επιστήμη/επιστήμη φυσικής αγωγής και αθλητισμού