Μαθήματα αιματολογίας - Λουκόπουλος, Δημήτρης; Πολίτη, Μαριάννα; Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αρχίζει με την περιγραφή των φυσιολογικών κυττάρων του αίματος και των λειτουργιών που το καθένα από αυτά επιτελεί. Ακολουθεί η περιγραφή της παραγωγής κάθε τύπου κυττάρων και των μηχανισμών που την ρυθμίζουν. Η διεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη αλλά και ενδιαφέρουσα γιατί προαπαιτεί μια πολύ καλή ισορροπία πολλαπλασιασμού, διαφοροποίησης και κυτταρικού θανάτου (απόπτωσης) κάθε κυτταρικής σειράς. Η ισορροπία αυτή επιτυγχάνεται με την αλληλεπίδραση εξωκυτταρικών παραγόντων (κυτταροκίνες κ. ά.) και ενδοκυττάριων "σημάτων" που φθάνουν στον πυρήνα, όπου προάγουν ή αναστέλλουν τις λειτουργίες αναπαραγωγής ή απόπτωσης. Συγκεκριμένα περιγράφονται τα ερυθροκύτταρα, απύρηνα κύτταρα του αίματος γεμάτα με αιμοσφαιρίνη, μια κόκκινη πρωτεϊνη που έχει την θαυμαστή ιδιότητα να προσλαμβάνει αμέσως το οξυγόνο στους πνεύμονες και να το αποδίδει προοδευτικά στους ιστούς, τα κοκκιοκύτταρα, που αποτελούν την αρχική άμυνα του ανθρώπου έναντι των μικροβίων που τον απειλούν, τα λεμφοκύτταρα, τα οποία αναγνωρίζουν και καταστρέφουν άλλα ανεπιθύμητα κύτταρα που παράγονται ή εισέρχονται στον οργανισμό, και τα πλασματοκύτταρα που συμπληρώνουν την άμυνά μας με τα κατάλληλα αντισώματα. Τέλος αναλύονται οι πολύπλοκες διεργασίες της αιμόστασης, από την συγκόλληση των αιμοπεταλίων μέχρι την πήξη του αίματος και την αναγκαία έγκαιρη αναστολή της. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου εξετάζει τις διαταραχές των παραπάνω διεργασιών, τις κλινικές τους συνέπειες και την θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα αναλύονται οι αναιμίες και οι ερυθροκυτταρώσεις, οι λευκοπενίες, οι λευκοκυτταρώσεις και οι κοκκιοκυτταρικές λευχαιμίες, οι λεμφοπενίες και οι λεμφικές λευχαιμίες, τα λεμφώματα και το μυέλωμα ως και οι ποσοτικές και ποιοτικές διαταραχές των αιμοπεταλίων. Ακολουθούν οι διαταραχές της αιμόστασης και οι βασικές αρχές της αιμοδοσίας. Η ύλη συμπληρώνεται με τις κύριες βιβλιογραφικές πηγές, λεξιλόγια και συνδέσμους για περαιτέρω μελέτη.
ΠρόλογοςΟδηγός Μελέτης1. Τα Κύτταρα του αίματος. Αιμοποίηση 2. Τo ερυθροκύτταρο 3. Διαταραχές των ερυθροκυττάρων 4. Κληρονομικές Παθήσεις της Αιμοσφαιρίνης 5. Κοκκιοκύτταρα, Μονοκύτταρα, Ιστιοκύτταρα. Διαταραχές αριθμού, λειτουργίας και μορφολογίας (καλοήθεις) 6. Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα 7. Μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα (ΜΥΝ)8. Χρόνια Μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) 9. Oξεία Λευχαιμία 10. Λεμφοκύτταρα. Ποσοτικές Μεταβολές Λεμφοκυττάρων. 11. Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία12. Λεμφαδένες και σπλήν. Νόσοι αποθήκευσης (storage diseases)13. Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (ΟΛΛ)14. Λέμφωμα Hodgkin15. Λεμφώματα non-Hodgkin 16. Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες. Πολλαπλούν Mυέλωμα 17. Αιμοπετάλια. Πήξη του αίματος. Αιμόσταση 18. Αιμορραγική διάθεση 19. Θρόμβωση και αντιπηκτική αγωγή20. Ιατρική της Μετάγγισης 21. Μεταμόσχευση στελεχιαίων αιμοποιητικών κυττάρων
Keywords: Hematology; Blood -- Diseases; Βιολογία; Αιμοδοσία; Αιμόσταση; Αιματολογία; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία -- Προληπτική ιατρική; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Παθολογία; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Κλινική ιατρική