Ένα δεύτερο μάθημα στις πιθανότητες - Χελιώτης, Δημήτριος; Λουλάκης, Μιχαήλ (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Οι στόχοι του βιβλίου είναι δύο. Πρώτα να εκτεθεί η βασική ορολογία της μετροθεωρητικής θεωρίας πιθανοτήτων, και έπειτα να μελετηθεί η οριακή συμπεριφορά ακολουθιών τυχαίων μεταβλητών. Καλύπτονται τα δύο βασικότερα είδη σύγκλισης της θεωρίας πιθανοτήτων, η σχεδόν βέβαια και η κατά κατανομή. Παρουσιάζεται η βασική τεχνική για την απόδειξη αποτελεσμάτων για καθεμία από αυτές, και εφαρμόζεται για την απόδειξη του ισχυρού νόμου των μεγάλων αριθμών και το κεντρικό οριακό θεώρημα. Τέλος, γίνεται μια εισαγωγή στη θεωρία των μεγάλων αποκλίσεων.
Keywords: Probabilities; Σύγκλιση τυχαίων μεταβλητών; Μεγάλες αποκλίσεις; Κεντρικό οριακό θεώρημα; Νόμος μεγάλων αριθμών; Μέτρα πιθανότητας; Μαθηματικά -- Θεωρία πιθανοτήτων και στοχαστικές διαδικασίες -- Θεωρήματα ορίου; Μαθηματικά -- Θεωρία πιθανοτήτων και στοχαστικές διαδικασίες; Μαθηματικά -- Θεωρία πιθανοτήτων και στοχαστικές διαδικασίες -- Θεμελίωση θεωρίας πιθανοτήτων