Πληροφοριακή παιδεία Εκπαίδευση χρηστών βιβλιοθηκών για επιβίωση στην κοινωνία των πληροφοριών - Κορομπίλη, Στυλιανή; Τόγια, Ασπασία; Σταμάτης, Δημοσθένης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η πληροφορία και η τεχνολογία των επικοινωνιών αποτελούν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει σχεδόν κάθε πλευρά της κοινωνικής ρευστότητας που βιώνουμε. Η λέξη κλειδί, λοιπόν της σύγχρονης κοινωνίας είναι η πληροφόρηση, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις οικονομικές δραστηριότητες και στην κοινωνική αλλαγή. Για να μπορούν οι άνθρωποι να αποδώσουν επιστημονικά ή οικονομικά στη θέση που τάχθηκαν να υπηρετήσουν πρέπει να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία της πληροφόρησης και να είναι σε θέση να αναζητήσουν, να εντοπίσουν, να επεξεργαστούν, να αξιολογήσουν και να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία ηθικά και νόμιμα. Οι δεξιότητες αυτές συμβάλλουν στη γενικότερη πληροφοριακή παιδεία του ατόμου. Οι βιβλιοθηκονόμοι και επιστήμονες της πληροφόρησης πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και να συμβάλλουν στον πληροφοριακό πολιτισμό της χώρας τους δημιουργώντας πληροφοριακά πεπαιδευμένους χρήστες της πληροφορίας. Το βιβλίο λοιπόν αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Βιβλιοθηκονομίας και Επιστήμης της Πληροφόρησης καθώς και σε επαγγελματίες του κλάδου με σκοπό να τους εφοδιάσει με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική διάδοση της πληροφοριακής παιδείας. Στο βιβλίο οι αναγνώστες μπορούν να βρουν το απαραίτητο υλικό για την κατανόηση εννοιών που σχετίζονται με:- το ρόλο και τις αξίες της πληροφορίας- την πληροφοριακή συμπεριφορά των χρηστών- τις θεωρίες μάθησης και τον σχεδιασμό διδακτικής διαδικασίας- την ανάπτυξη μαθημάτων πληροφοριακού γραμματισμού
Keywords: Information literacy; Πληροφοριακή Παιδεία; Θεωρίες μάθησης; Πληροφορία και γνώση; Δεξιότητες πληροφοριακού γραμματισμού; Πληροφοριακός γραμματισμός; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική