Φυσικοθεραπεία σε βλάβες του περιφερικού νευρικού συστήματος Εφαρμογή φυσικοθεραπευτικών μέσων και μεθόδων - Φραγκοράπτης, Ελευθέριος; Χριστάρα-Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
To Σύγγραμμα αυτό αναφέρεται στη Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων και κακώσεων του Περιφερικού Νευρικού Συστήματος. Αποτελείται από 10 κεφάλαια στα οποία περιγράφονται:Στοιχεία ανατομίας και παθοφυσιολογίας, τόσο του κεντρικού όσο και του περιφερικού νευρικού συστήματος. Οι παθολογοανατομικές αλλοιώσεις στις περιφερικές νευροπάθειες.Ο έλεγχος και η αξιολόγηση ασθενών με περιφερική νευροπάθεια.Η ιατρική αντιμετώπιση των περιφερικών νευροπαθειών.Οι στόχοι των φυσικοθεραπευτικών μέσων και μεθόδων.Συστήνονται τρόποι φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης του ασθενή, καθώς και οι μέθοδοι και τα μέσα φυσικοθεραπευτικής αντιμετώπισης σε καθεμιά περίπτωση ξεχωριστά. Γίνεται αναλυτική περιγραφή της φυσικοθεραπευτικής αντιμετώπισης βλαβών των κυριότερων νεύρων και νευρικών πλεγμάτων, όπως: Βλάβες του προσωπικού και του τριδύμου νεύρου, βλάβες του αυχενικού και βραχιονίου πλέγματος. Γίνεται πλήρης περιγραφή της κλινικής εικόνας, των αιτίων και της φυσικοθεραπευτικής αντιμετώπισης της μαιευτικής παράλυσης (βλάβης του βραχιονίου πλέγματος κατά τον τοκετό), επίσης όλων των νεύρων που εκπορεύονται από το αυχενικό και βραχιόνιο πλέγμα. Περιγράφονται οι βλάβες του οσφυϊκού και ιερού πλέγματος, καθώς και όλων των μεμονωμένων νεύρων των κάτω άκρων (ανατομική, παθολογοφυσιολογική περιγραφή, αίτια βλάβης, φυσικοθεραπευτική προσέγγιση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση για κάθε νεύρο ξεχωριστά). Τέλος, παρατίθεται ελληνική και ξένη βιβλιογραφία καθώς και ευρετήριο ιατρικών όρων και λέξεων.
Keywords: Nerves, peripheral -- Wounds and injuries; Physical therapy; Φυσικοθεραπεία; Κακώσεις περιφερικών νεύρων; Επιστήμες της ζωής -- Φυσική ανθρωπολογία -- Ανατομία του ανθρώπου