Ατμοσφαιρική τεχνολογία - Μελάς, Δημήτριος; Μπάης, Αλκιβιάδης; Μπαλής, Δημήτριος; Γερασόπουλος, Ευάγγελος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Οι μετρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις ατμοσφαιρικές μελέτες και εφαρμογές (μετεωρολογικές, κλιματολογικές και περιβαλλοντικές). Το προτεινόμενο βιβλίο περιγράφει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των σημαντικότερων μεταβλητών του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος: την ηλιακή και γήινη ακτινοβολία, τις μετεωρολογικές παραμέτρους (θερμοκρασία και υγρασία του αέρα, βαρομετρική πίεση, ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου) καθώς και την ποιότητα του αέρα (συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων). Στο βιβλίο αναλύονται τα χαρακτηριστικά, η αβεβαιότητα και οι πηγές λάθους των αισθητήρων και των συστημάτων μέτρησης των ατμοσφαιρικών παραμέτρων. Καλύπτεται όλο το φάσμα των τεχνικών μέτρησης (επιφανείας-καθ’ ύψος-στήλης καθώς και επιτόπιες-ενεργούς τηλεπισκόπησης-παθητικής τηλεπισκόπησης). Το βιβλίο θα είναι σημαντικό για τους φοιτητές των περιβαλλοντικών επιστημών αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν ή συλλέγουν ατμοσφαιρικά δεδομένα σε ένα ευρύ φάσμα των περιβαλλοντικών επιστημών: μετεωρολογία, κλιματολογία, ατμοσφαιρική ρύπανση.
Keywords: Meteorology; Meteorological instruments; Μετεωρολογικά όργανα; Μέτρηση της ποιότητας του αέρα; Ατμοσφαιρική τεχνολογία; Φυσική -- Γεωφυσική και φυσική περιβάλλοντος -- Ιδιότητες και δυναμική της ατμόσφαιρας. Μετεωρολογία