Ανάλυση πολυμεταβλητών τεχνικών Εφαρμογές περιπτώσεων - Πετρίδης, Δημήτριος; Σιάρδος, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η συγγραφή του βιβλίου αυτού απευθύνεται σε όλους τους επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα σε επίπεδο προπτυχιακής διατριβής, μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος. Το περιεχόμενο πραγματεύεται τις δημοφιλέστερες μεθόδους εφαρμογής πολυμεταβλητών τεχνικών οι οποίες διανθίζονται με πληθώρα παραδειγμάτων απότοκα της μακρόχρονης εμπειρίας του συγγραφέα με παρόμοια έρευνα δημοσιευμένη σε περιοδικά διεθνούς κύρους.Τα παραδείγματα αφορούν μελέτες περιπτώσεων διαφορετικών επιστημονικών πεδίων: Επιστήμη Τροφίμων, Οικολογία Υδρόβιου Περιβάλλοντος, Κοινωνικές Επιστήμες και Εκπαίδευση, Ιατρική Επιστήμη.
Εισαγωγή στην πολυδιάστασηΑνάλυση της πολλαπλής παλινδρόμησης και συσχέτισης (Multiple Regression and Correlation). Διαγνωστικά κριτήρια εγκυρότητας του προτεινόμενου μοντέλου, συντελεστής πρόβλεψης.Πολλαπλή λογιστική παλινδρόμηση: διωνυμική (Binomial), τακτική (Ordinal), ονομαστική (Multinomial). Διαγνωστικά κριτήρια εγκυρότητας των μεθόδωνΑνάλυση των κύριων συνιστωσών (Principal Components Analysis)Παραγοντική ανάλυση (Factor Analysis)Ανάλυση συστάδων (Cluster Analysis)Πολυμεταβλητή ανάλυση της διακύμανσης (MANOVA)Πολλαπλή διακριτική ανάλυση (Multiple Discriminant Analysis)Δενδρική παλινδρόμηση και ταξινόμηση των στοιχείων (CART and CHAID models)Κανονιστική συσχέτιση (Canonical Correlation)Ανάλυση αντιστοιχιών (Correspondence Analysis)Ανάλυση αμοιβαίας μεσοστάθμισης (Reciprocal Averaging)Ανάλυση πλεονασμού (Redundancy Analysis)Ανάλυση κανονιστικών αντιστοιχιών (Canonical Correspondence Analysis)Ολοκληρωμένες εφαρμογές περιπτώσεωνΑνάλυση των ερωτήσεων (Item Analysis)
Keywords: Multivariate analysis; Ανάλυση κανονιστικών αντιστοιχιών; Ανάλυση ερωτήσεων; Ανάλυση αντιστοιχιών; Ανάλυση πλεονασμού; Κανονιστική συσχέτιση; Ανάλυση της αμοιβαίας μεσοστάθμισης; Δενδρική παλισνδρόμηση και ταξινόμηση; Διακριτική ανάλυση; Ανάλυση συστάδων; Ανάλυση κύριων συνιστωσών; Τακτική παλινδρόμηση; Εφαρμογές περιπτώσεων; Πολυμεταβλητή ανάλυση της διακύμανσης; Παραγοντική ανάλυση; Ονομαστική παλινδρόμηση; Διωνυμική παλινδρόμηση; Λογιστική παλινδρόμηση; Διαγνωστικά κριτήρια; Πολλαπλή παλινδρόμηση και συσχέτιση; Πολυμεταβλητή ανάλυση; Μαθηματικά -- Στατιστική -- Εφαρμογές σε λοιπές επιστήμες; Μαθηματικά -- Στατιστική; Μαθηματικά -- Στατιστική -- Ανάλυση κατανομών πολλών μεταβλητών