Κβαντική οπτική και lasers - Σιμσερίδης, Κωνσταντίνος; Κονοφάος, Νικόλαος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η θεματολογία του βιβλίου έχει ως βάση το περιεχόμενο του υποχρεωτικού μαθήματος "Κβαντική Οπτική και Lasers" της Κατεύθυνσης "Φυσική Στερεάς Κατάστασης" του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών το ΕΚΠΑ. 1. Εισαγωγή στη κβαντική φύση του φωτός.2. Μηχανισμοί αλληλεπιδράσεως ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας - ύλης (δισταθμικού συστήματος).3. Ημικλασική αντιμετώπιση της αλληλεπιδράσεως ΗΜ ακτινοβολίας - ύλης (δισταθμικού συστήματος).Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο: κλασικά. Δισταθμικό σύστημα π.χ. άτομο: κβαντικά.4. Κβαντική αντιμετώπιση της αλληλεπιδράσεως ΗΜ πεδίου - Δισταθμικού Συστήματος. Κβάντωση ΗΜ πεδιου.5. Lasers.6. Πίνακας πυκνότητας.7. Διάφορα ακόμα θέματα για τις ιδιότητες και τη λειτουργία των Lasers.
Keywords: Quantum Optics; Lasers; Μηχανισμοί Αϊνστάιν; Μποζόνια και φερμιόνια; Μεταθέτες και αντιμεταθέτες; Αλληλεπίδραση ακτινοβολίας-ύλης; Ταλαντώσεις Ράμπι; Ηλεκτρική διπολική ροπή μετάβασης; Πίνακας πυκνότητας; Κβάντωση ηλεκτρομαγνητικού πεδίου; Τρισταθμικό άτομο; Δισταθμικό άτομο; Λέιζερ; Κβαντική οπτική; Φυσική -- Ηλεκτρομαγνητισμός, οπτική, ακουστική, μεταφορά θερμότητας, κλασική μηχανική, ρευστοδυναμική -- Οπτική -- Lasers, συστήματα laser και εφαρμογές laser; Φυσική -- Ηλεκτρομαγνητισμός, οπτική, ακουστική, μεταφορά θερμότητας, κλασική μηχανική, ρευστοδυναμική -- Οπτική -- Κβαντική οπτική; Φυσική -- Ηλεκτρομαγνητισμός, οπτική, ακουστική, μεταφορά θερμότητας, κλασική μηχανική, ρευστοδυναμική -- Οπτική