Εγχειρίδιο κλινικής διατροφής - Κοντογιάννη, Μερόπη; Φάππα, Ευαγγελία; Καράτζη, Καλλιόπη-Ζαφειρένια; Γιαννακούλια, Μαρία; Πούλια, Καλλιόπη-Άννα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το εγχειρίδιο Κλινικής Διατροφής στοχεύει στο να αποτελέσει μία βιβλιογραφική πηγή για τη διατροφική φροντίδα υγιών και ασθενών, η οποία θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φοιτητών Διαιτολογίας και μελλοντικών Διαιτολόγων, στον τομέα της Κλινικής Διαιτολογίας. Το εγχειρίδιο καταρχάς αναφέρεται στη διαδικασία της διατροφικής φροντίδας και τα αρχεία που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή αυτής. Περιγράφει τη διαδικασία ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου παραθέτοντας και αντίστοιχα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα και αναφέρει πρακτικές πληροφορίες για τη διατροφική αξιολόγηση των ασθενών (π.χ. υπολογισμός και ερμηνεία ανθρωπομετρικών δεικτών, ερμηνεία βιοχημικών παραμέτρων, βασικές αρχές συνέντευξης αξιολόγησης). Επιπλέον, περιγράφει σύντομα τον τρόπο εκτίμησης των αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας τους αντίστοιχους μαθηματικούς τύπους και πίνακες και περιλαμβάνει λεπτομερείς λίστες με τα ισοδύναμα των ομάδων τροφίμων που χρησιμοποιούνται για τη σύνταξη διαιτολογίων υγιών και ασθενών (π.χ. διαβητικών, νεφροπαθών). Στα τελευταία κεφάλαια του εγχειριδίου ο αναγνώστης βρίσκει σύντομες περιγραφές και ενδεικτικά μενού θεραπευτικών διαιτών, πρωτόκολλα εντερικής και παρεντερικής σίτισης και λίστες με πόσιμα συμπληρώματα διατροφής, σκευάσματα εντερικής σίτισης και συμπληρώματα ανόργανων στοιχείων.
Keywords: Nutrition; Diet therapy; Διατροφική φροντίδα; Διαιτολογία; Κλινική διατροφή; Επιστήμες υγείας -- Ασθένειες -- Διατροφικές διαταραχές -- Υποσιτισμός; Επιστήμες υγείας -- Ασθένειες -- Διατροφικές διαταραχές; Χημεία/Γενική χημεία -- Χημεία τροφίμων -- Προσθετά τροφίμων -- Συμπληρώματα διατροφής; Επιστήμες υγείας -- Επιστήμες διατροφής -- Διαιτητική/διαιτολογία -- Διαιτοθεραπεία; Επιστήμες υγείας -- Επιστήμες διατροφής -- Διαιτητική/διαιτολογία; Επιστήμες υγείας -- Επιστήμες διατροφής; Επιστήμες υγείας -- Επιστήμες διατροφής -- Διαιτητική/διαιτολογία -- Κλινική διατροφή