Εγκέφαλος, φυσιολογία και μουσική - Ζαφρανάς, Νικόλαος; Ζαφρανάς, Αριστείδης; Ψαλτοπουλου, Θεοδώρα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Πρόκειται για ένα βιβλίο που εισάγει βασικές έννοιες νευροφυσιολογίας και νευροψυχολογίας και τις συνδέει με τη μουσική, τη μουσική αντίληψη, τη μουσική εκπαίδευση και τη συνολικότερη ανάπτυξη του ανθρώπου από την εμβρυακή ηλικία. Είναι αναλυτικό σε ορισμένα κεφάλαια, απαραίτητα για την κατανόηση της σύνδεσης της μουσικής εξέλιξης και εκπαίδευσης με την εξέλιξη του ανθρώπου και τη φυσιολογία του, χωρίς όμως να επιχειρεί να γίνει εγχειρίδιο βιολογίας ή φυσιολογίας. Εν κατακλείδει, επιχειρέιται μία ανάμιξη και σύμπλευση όλων των προυπαρχόντων θεματολογικών ενοτήτων του βιβλίου.
Keywords: Music -- Physiological aspects; Ανάπτυξη; Μουσική εκπαίδευση; Φιλοσοφία -- Κλάδοι φιλοσοφίας (εκτός ηθικής) -- Αισθητική -- Φιλοσοφία της τέχνης; Τέχνες και γράμματα -- Τέχνες του θεάματος -- Μουσική; Επιστήμες της ζωής -- Μοριακές βιοεπιστήμες -- Νευροεπιστήμες -- Νευροφυσιολογία