Θέματα βιβλιοθηκονομίας και επιστήμης των πληροφοριών - Καπιδάκης, Σαράντος 1964-; Τοράκη, Κατερίνα; Λαζαρίνης, Φώτιος; Γαρουφάλλου, Εμμανουήλ (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο παρέχει μια σφαιρική παρουσίαση των ζητημάτων που αφορούν το πεδίο της επιστήμης των πληροφοριών, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές αρχές βιβλιοθηκονομίας και τεκμηρίωσης, τις διαδρομές στο πέρασμα των χρόνων και τις σύγχρονες εξελίξεις με την επίδραση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών. Βασικός σκοπός του είναι να συντελέσει στην κατανόηση των τεχνικών και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική οργάνωση των πληροφοριών στις βιβλιοθήκες και τα λοιπά κέντρα πληροφόρησης. Το βιβλίο αναφέρεται στα ζητήματα επεξεργασίας, οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών και δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση και τις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές στο σχετικό τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο αναπτύσσονται ζητήματα όπως καταλογογράφηση και περιγραφή τεκμηρίων (AACR2, FRBR, RDA), μεταδεδομένα (με ειδική αναφορά στο Dublin Core), θεματική ανάλυση και ευρετηρίαση, ταξινόμηση, θεματικές επικεφαλίδες, θησαυροί, σύγχρονα συστήματα οργάνωσης της γνώσης (οντολογίες, ταξινομίες, χάρτες θεμάτων). Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από σχετική βιβλιογραφία, καθώς και ενδεικτικές ερωτήσεις και ασκήσεις με τις αντίστοιχες απαντήσεις και λύσεις τους, ενώ στο βιβλίο περιέχεται επίσης πίνακας συντομεύσεων και ακρωνύμων, καθώς και γλωσσάριο όρων στην ελληνική και αγγλική.
Keywords: Library science; Information science; CIDOC; VRA; EAD; Dublin Core; LCSH; DDC; LCC; MARC; AACR2; FRBR; RDA; Τυποποίηση; Ταξινομίες; Οντολογίες; Οργάνωση της γνώσης; Μεταδεδομένα; Θησαυροί; Θεματικές επικεφαλίδες; Ευρετηρίαση; Θεματική ανάλυση; Ταξινόμηση; Καταλογογράφηση; Οργάνωση πληροφοριών; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική -- Διοίκηση βιβλιοθηκών/κέντρων πληροφόρησης; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική -- Βιβλιοθηκονομία και αρχειονομία; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική -- Διαχείριση πηγών πληροφόρησης